MIŠLJENJE

Štern: Goran Granić hrvatskoj energetici donio je samo štetu

 Goran Mehkek/CROPIX

Goran Granić, šef Energetskog instituta Hrvoje Požar, koji se spominje kao savjetnik za energetiku premijera Andreja Plenkovića, nikako nije dobra ideja s obzirom na njegov minuli rad. Mišljenje je to konzultanta Davora Šterna koji smatra da je Granić hrvatskoj energetici donio samo veliku štetu.

Granić je bio potpredsjednik Vlade Ivice Račana 2000. godine. Prva stvar koju mu zamjera je raskid ugovora s američkom energetskom tvrtkom Enron koja je trebala graditi novu plinsku termoelektranu Jertovec, snage 240 megavati. Termoelektrana je trebala biti na lizing, a u ugovoru je stajalo da je u slučaju propasti američke kompanije Hrvatska može preuzeti za jedan dolar. - Enron je u međuvremenu propao, a Hrvatska je kao kompenzaciju za prekid ugovora isplatila 40 milijuna dolara kroz isporuku energije - ističe Štern.

Druga njegova zamjerka vezana je uz Inu i MOL, odnosno prodaju 25 posto plus jedne dionice Ine MOL-u. Kada se Ina prodavala 2003. godine, tijekom pregovora s Vladom MOL je uspio osigurati pravo veta, koje nije bilo u natječaju, na sve odluke teže od osam milijuna dolara. Austrijski OMV i ruski Rosneft su odustali od konačne ponude, a Račanova Vlada prodala je dionice MOL-u. - Veto se inače stavlja na odluke teže od 200, 300 pa i više milijuna dolara, a ne na tako sitne iznose. Pravo veta je neutraliziralo bilo kojeg drugog potencijalnog strateškog investitora jer kad jedan ima pravo veta, drugi ne može imati. Sada vidimo gdje nas je ta odluka dovela, a s obzirom da je Granić bio dio Vlade i on je odgovoran. Nevjerojatno je kako ljudi zaboravljaju - naglašava Štern, dodajući i da se lutalo u energetskim strategijama te da su se svakih šest mjeseci radile nove. Granić Šternovo mišljenje nije htio komentirati, a za svoju ulogu savjetnika kaže da je to inače uloga EIHP-a i njemu ništa novo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03