Štićenica Jutarnjem: Na seks su me prisiljavali šamarima i pištoljem

Niz kontradiktornosti koje je policija iznijela na tiskovnoj konferenciji u Osijeku povodom rezultata istrage o lancu maloljetničke prostitucije, tvrdeći da on ne postoji, ozbiljno dovodi u sumnju njihove teze. Pogotovo onaj dio koji su iznijeli lokalni policajci, što pokazuje i zašto je odlučeno da u Osijek dođe Krunoslav Borovec, načelnik ureda ravnatelja policije. Borovec je u više navrata ispravljao i dopunjavao njihove izjave, no niz kontradikcija i neodgovorenih pitanja ostao je i nakon konferencije.



Slučaj prostitucija: 54-godišnji Osječanin pozvan u policiju



Borovec: Ne tvrdimo da nije bilo prostitucije, ali nema kaznenog djela





View Osijek - prostitucijski punktovi in a larger map



POLICIJA: Jutarnji list nasjeo je na nepouzdane informacije 54-godišnjeg Osječanina.



Jutarnji list: To nije točno. Jutarnji nije za izvor informacija imao tu osobu, ona je samo pomogla u kontaktima sa štićenicima. Novinar Jutarnjeg , u pripremi teksta, razgovarao je s više od 40 osoba kako bi sastavio mozaik cijele priče.



POLICIJA: U javnost je sve isplivalo zahvaljujući nepouzdanim informacijama 54-godišnjeg Osječanina, koji se na taj način želio osvetiti osoblju Doma, bivšoj supruzi i nekim ljudima u Osijeku.



Jutarnji list:  Ako je to točno zašto je jedan od političara čije se ime u pismu štićenica spominje, u više je medija tvrdio kako je sve to djelo njegove supruge od koje se nedavno rastao. Osim toga policija nije dala objašnjenje zašto bi 54-godišnji Osječanin nagovarao djevojčice da kao svoje "mušterije" navode i neke osobe iz politike, kada ih on uopće ne pozna niti je s njima u bilo kakvom kontaktu. Riječ je o osobi koja je u vojnoj mirovini i koja je u Hrvatskoj vojsci aktivno radila do 2004.



POLICIJA: Tekstovi o prostituciji nanijeli su štetu štićenicama Doma.




Jutarnji list: Te tvrdnje također ne stoje. Naprotiv, štićenice su tražile da se s informacijama ide u javnost kako bi im se pomoglo i kako bi se zaustavio lanac prostitucije da sve one, koje s tim nemaju veze i ne žele se u to uključiti, ne bi bile pod kolektivnom stigmom.



POLICIJA: Inspektor Zlatko Nikolić povukao s istrage o maloljetničkoj prostituciji zbog pritiska 54-godišnjeg Osječanina.



Jutarnji list: Objašnjenje je krajnje smiješno i apsurdno. Kakav to pritisak na policijskog inspektora može činiti obični građanin poput 54-godišnjeg Osječanina, da bi ovaj zbog toga odustao od slučaja na kojem radi. Krunoslav Borovec, na tiskovnoj je konferenciji to pokušao ispraviti rekavši da nikakvih pritisaka na policiju nije bilo. Inspektor Nikolić pak iznio je treću tezu - da je samo prikupljao informacije koje je prosljeđivao drugima. Ranija izjava je bila da je predmet ostavio nakon pritisaka Josipa Škorića, člana uprave Hrvatskih cesta i visokopozicioniranog osječkog HDZ-ovca.



POLICIJA: Nismo postupali temeljem saznanja koja smo imali o pojedinačnim slučajevima prostitucije štićenica, jer seksualni odnos s osobom starijom od 14 godina, bez prisilile, nije kazneno djelo.



Jutarnji list: Štićenice su tvrdile da su ih na spolne odnose osobe koje su odvodile prisiljavali šamarima, u jednom slučaju čak i povlačenjem pištolja. Taj incident potvrdilo je i nekoliko štićenika, koji su stali u obranu svoje kolegice.



POLICIJA: O rezultatima istrage službeno se očitovala u utorak.



Jutarnji list: Međutim već u nedjelju navečer jedan osječki odvjetnik znao je za iskaze štićenica policiji. Dio medija u ponedjeljak je već izlazio s tezama koje će policija službeno iznijeti tek u utorak, a među komentarima na portalima pojavila se - prije policijske konferencije - informacija kako štićenice nisu na fotografijama prepoznale osobe koje su opisale kao svoje mušterije. Policija je, sve do tiskovne konferencije, objašnjavala da ne može davati detalje tijekom istrage.



POLICIJA: Istraga je počela u subotu 13. lipnja.



Jutarnji list:  Kranje kontradiktorne izjave kada je počela istraga o maloljetničkoj prostituciji. Nije, naime, objašnjeno zašto je istraga počela tek nakon teksta u Jutarnjem listu, a ne četiri dana prije, 9. lipnja, kada je ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži, Jasminka Dević, faks porukom zatražila od policije hitnu istragu. Objašnjenje da je policija posao počela odmah ne drži vodu. Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, Darinko Mikulić, tri dana nakon što je poslan spomenuti fax ‡ 12. lipnja - tvrdio je novinaru Jutarnjeg da nikakav faks nije primljen. Mikulić se na tiskovnoj zapetljao tvrdnjom da policija na tome već duže radi, a na izravni upit što znači "već duže", odgovorio je -  od 3. lipnja. U to vrijeme Jutarnji je list već radio na slučaju.



POLICIJA: Bez objašnjenja o zapažanjima stanara Bosutskog naselja.



Jutarnji list: Redakcija posjeduje izjave, poput Z. K. (podaci poznati redakciji), stanara Bosutskog naselja, da najmanje godinu dana viđaju uvijek iste automobile koji navečer ispred Doma odvoze štićenice. Nevjerojatno je da policija o tome ništa ne zna, ili ako zna, da o tome ne obavještava ravnateljicu Doma.



POLICIJA: Štićenicama je plaćeno da napišu pisma u kojima spominju razne osobe, među kojima i neke iz "visokog društva", njihove automobile, svodnike i mjesta na kojima se odvijala prostitucija.



Jutarnji list:  Vrlo čudno objašnjenje. Činjenica je da je 54-godišnji Osječanin, otac jednog od štićenika, kojeg policija sada sumnjiči da ih je potplatio da to napišu, kad bi dolazio u posjet sinu, donosio vrećice bombona, čokolade, kekse i sokove, koje su svi dijelili. Nekoliko štićenica i štićenika reklo je novinaru Jutarnjeg da bi im povremeno, kada su to od njega tražili, znao dati deset-dvadeset kuna bez da je od njih zahtijevao protuuslugu.



POLICIJA: Samo tri dana od početka istrage, za ponedjeljak, 15. lipnja, je već najavljivana tiskovna konferenciji.



Jutarnji list:Znači da je tako složena istraga završena za svega dva dana. Međutim, na tiskovnoj konferenciji načelnik Osječke policijske uprave Darinko Mikulić rekao je da se istraga nastavlja, što je onda morao prihvatiti i Krunoslav Borovec koji je tvrdio da je istraga završena.



POLICIJA: Ispitane su sve osobe koje štićenice navode i koje se spominju u jednom od pisama, uključujući i one iz "visokog društva".




Jutarnji list: Na konferenciji za medije novinari su to na opovrgnuli, tvrdeći da su im te osobe rekle da ih do utorka ujutro nitko iz policije o tome nije pitao.  Odgovor policije da je razgovor s njima obavljen nakon toga nije se doimao previše uvjerljivim.



POLICIJA: Istraga je dovršena za dva i pol dana.



Jutarnji list: Nevjerojatna tvrdnja budući da je osim s dvadesetak štićenica i štićenika Doma, njihovih odgajatelja, trebalo razgovarati i s više od 20 osoba koje štićenice navode u pismu.



Također valjalo je obići sve lokacije koje se navode kao mjesta prostitucije, zatim trebalo je provjeriti sve automobile koji se spominju u pismima te provjeriti sve obavljene i izlistane telefonske komunikacije i poruka koje su štićenice razmjenjivale s mnoštvom osoba. Takav opsežan posao gotovo je nemoguće obaviti u samo dva i pol dana.



Drago Hedl
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:48