VREMENSKA PROGNOZA

STIGLA JE DUGOOČEKIVANA PROMJENA VREMENA U dijelovima zemlje već je počela padati kiša, ali obratite pozornost na to kakva je i sklonite aute u garažu

 
Ilustracija
 Tomislav Krišto / Hanza Media

U utorak će u Hrvatskoj padati povremena kiša, koja će ponegdje biti i takozvana blatna ili prljava, te prouzročiti onečišćenje jer će u njoj biti pustinjskog pijeska, piše HRT.

Mjestimice će biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, osobito na Jadranu i uz njega, a moguća su i olujna nevremena. Nevolje će nekima prouzročiti i vjetar, posebice na Jadranu, gdje će puhati jako i olujno jugo, uz koje će more na otvorenome čak biti i uzburkano. Jutro će u većini Hrvatske biti toplije od prošlih, osjetnije u kopnenom području, gdje će pak poslijepodnevna temperatura biti zamjetno niža nego tijekom blagdanskog vikenda.

Već od srijede ponovno će diljem Hrvatske i okolice biti toplije i sunčanije, uz slabiji vjetar, ali nestabilno, u mnogim krajevima uz povremenu kišu, uglavnom pljuskove, vjerojatno češće u srijedu poslijepodne, te osobito potkraj petka i u subotu, kada je ponovno moguća i obilnija kiša i grmljavina.

Detaljniju prognozu za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koji kaže da će u nastavku tjedna na kopnu biti sunčanije i ponovno toplo, a u istočnoj Hrvatskoj i vrlo toplo s dnevnom temperaturom višom i od 25 °C. No bit će nestabilno - mjestimični pljuskovi s grmljavinom mogući su osobito u srijedu poslijepodne, te u drugom dijelu petka na zapadu unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova.

Za vikend porast vjerojatnosti kiše i pada temperature te okretanja vjetra na sjeverozapadni. Na Jadranu će od srijede do petka također sunčanije i toplo, a u četvrtak i većinom sunčano i suho. Uz više oblaka ponekog pljuska i grmljavine će u srijedu i osobito petak biti uglavnom na sjevernom Jadranu. Za vikend, ponajprije u subotu, kiša je ponovno vjerojatnija. Jako jugo će postupno slabjeti i tijekom vikenda okrenuti na sjeverozapadnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:12