ACCUWEATHER OBJAVIO

STIGLA JE DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN Do kada će trajati iznadprosječne temperature, a kada će napokon početi padati kiša?

 HANZA MEDIA/Accuweather

Jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa, američki Accuweather, objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću jesen.

Prognostičari najavljuju kako će jesen donijeti značajne promjene vremena diljem Europe, ali tek nakon rujna.

Naime, nakon vrućeg i suhog ljeta i početak rujna će biti bez padalina s temperaturama iznad prosjeka zbog čega će se nastaviti velika opasnost od požara. Ipak, nakon suhog rujna u Italiji i na Balkanu očekuje se olakšanje u obliku blagotvornih kiša koje će donijeti spas.

Kiša će u Italiju i na Balkan stići u listopadu i studenom što će pogodovati poljoprivredi koja je dosad patila zbog hladnoće tijekom proljeća i brutalnog vala vrućine tijekom ljeta.

Sam jug Italije i Grčka još uvijek će biti na udaru vrućine te će padalina biti manje nego što je uobičajeno, a iste prilike očekuju i Španjolsku te Portugal.

Topao početak jeseni očekuje se od Baltika do Ukrajine.

Velika promjena očekuje se u studenom kada će u to područje stići hladna fronta koja će donijeti rizik od sniježnih oluja u Ukrajini i Bjelorusiji.

U Velikoj Britaniji i Njemačkoj će, nakon kišnog ljeta, početak jeseni biti suh, no kasnije se očekuje veća mogućnost olujnih nevremena. Nakon kišnog ljeta i poplava, suh početak jeseni očekuje se i u Francuskoj i Poljskoj, a ponegdje će biti više sunca nego što je bilo sredinom ljeta.

Sukladno tome, i temperature će u tim zemljama biti više od prosjeka u rujnu. Ipak, u listopadu će se kiša vratiti, a u studenom se očekuje nešto manje padalina nego li je uobičajeno. Ipak zahladit će, pa će krajem studenog možda i prvi put zasniježiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:58