OBILNE OBORINE

STIGLA NOVA PROMJENA VREMENA Već danas će osjetno zahladiti, obilna kiša će ponegdje prerasti u snijeg, a vrijeme stvara probleme i u prometu

 CROPIX

Nakon južine koja je vladala tijekom vikenda, jutros je stigla najavljivana promjena vremena uz zahlađenje i obilne oborine.

Promjenljivo i pretežno oblačno s oborinama, češćim do sredine dana; temperatura zraka većinom od 3 do 8 na kopnu, a od 8 do 13 Celziijevih stupnjeva na Jadranu, vremenska je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas, u kojoj se ističe i da će poslijepodne i navečer osjetno zahladnjeti.

Na Jadranu se očekuje kiša ili pljuskovi s grmljavinom, lokalno obilni, dok će na kopnu uz pad temperature kiša ponegdje prelaziti u susnježicu i snijeg, osobito u gorju.

Zapuhat će umjeren, prolazno jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će vrlo jako i olujno jugo već ujutro na sjevernom dijelu okrenuti na sjeverozapadnjak i buru, koji će se do kraja dana proširiti duž obale, navodi se u prognozi DHMZ-a.

Sutra će biti suho i mjestimice sunčano, no temperature će opet biti niske pa se očekuju i jutarnji minusi, a osjećaj hladnoće dodatno će pojačavati vjetar, javljaju meteorolozi HRT-a Tanja Renko i Zoran Vakula i dodaju da se od srijede očekuje jaka, a mjestimice i olujna bura i tramontana. Novi porast temperature očekuje se od četvrtka. Sutra će vjetar biti slab do umjeren sjeverni, u Slavoniji povremeno jak sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka bura te sjeverni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 0, na Jadranu od 3 do 9. Najviša dnevna između 3 i 8, na Jadranu od 8 do 11 °C.

Slabljenje vjetra i novi rast temperature očekuje se od četvrtka, javlja HRT.

HAK: Ograničenja na A6 zbog snijega, na A1 zbog tuče i kiše

Zbog snijega koji pada i mjestimice se zadržava na kolniku na autocesti A6 Rijeka Zagreb između čvorova Vrbovsko i Bosiljevo 2, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, a zbog tuče i kiše između čvora Gornja Ploča i južnog portala Sveti Rok na autocesti A1 vozi se uz ograničenje brzine 40 kilometara na sat, upozorava vozače Hrvatski autoklub (HAK) u izvješću od 7:15 sati.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, snijeg povremeno pada u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru. Mogući su odroni.

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; autocesta A6 Rijeka-Zagreb; Jadranska magistrala (DC8); stara cesta kroz Gorski kotar - DC3; državna cesta DC1 Karlovac-Slunj-Knin-Split; Krčki most iPaški most.

HAK upozorava vozače da je predmet na kolniku na autocesti A1 između 17. km i 18. kilometra u smjeru Dubrovnika, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Predmet je i na kolniku na A3 na čvoru Sveta Nedjelja u smjeru Lipovca. Vozilo u kvaru na autocesti A3 na 116.+400 km između čvora Lipovljani i čvora Kutina u smjeru Bregane.

Kolona teretnih vozila na autocesti A3 pred naplatnom postajom Bregana u smjeru Slovenije duga je oko 2 kilometra.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:12