STANJE U ZDRAVSTVU

STIGLI PODACI O LISTAMA ČEKANJA U KUJUNDŽIĆEVOM MANDATU Umjesto 140, sad se u prosjeku čeka 163 dana, a broj narudžbi popeo se na 170.000

Milan Kujundžić
 Dragan Matić / CROPIX

Na operaciju srca ili magnetsku rezonancu u Hrvatskoj se u prosjeku čeka od šest mjeseci do godinu dana, javlja N1, koji je objavio podatke o stanju s listama čekanja u mandatu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

U razdoblju otkako je on ministar, vrijeme čekanja se produljilo sa 140 na 163 dana, a broj narudžbi popeo se na 170.000.

Zaključno s prvim mjesecom 2019. godine najviše je pacijenata naručeno na kontrolne kardiološke preglede, njih gotovo 37.000, što je dvostruko više nego 2016. godine, a slično je i s ultrazvukom srca. Osim što je broj narudžbi veći za 3 puta, 2016. godine na red se moglo doći za pet mjeseci, sada je to osam mjeseci. No, nije u svim bolnicama jednako.

Brojke su u porastu i kad je riječ o radiologiji, posebice magnetskoj rezonanci na koju se prije tri godine čekalo devet mjeseci, sada godinu i više. No, pozitivan pomak vidljiv je tek kada je u pitanju CT.

Zanimljiv je podatak prvog onkološkog pregleda. 2016. godine bile su 64 narudžbe, 2019. taj broj ostao je isti. No, vrijeme čekanja neočekivano se povećalo. Za isti broj narudžbi pacijenti su tako prije tri godine čekali mjesec dana, sada čekaju dva mjeseca.

I dok ministar Kujundžić kaže da liste čekanja nisu samo hrvatski problem te da 'svi pacijenti koji imaju sumnju u zloćudnu bolest bivaju riješeni unutar sedam dana', bivši ministar Siniša Varga kaže da su 'ustanove odustale od korištenja centralnog sustava za vođenje evidencije, vratile su se natrag na crne tekice u džepovima medicinskih sestara i doktora'.

Liječnici Vargu demantiraju i kažu da nema crnih tekica, ali ima u problema u sustavu zagušenom centralnim naručivanjem, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:35