ANALIZIRALI FORENZIČARI

STIGLI REZULTATI ANALIZE SUMNJIVOG BIJELOG PRAHA U OSIJEKU I dalje misterij od čega su uginuli psi: 'Ovo što je pronađeno je obična kuhinjska sol'

 
Osječani na prosvjedu protiv navodnog trovanja životinja
 Vlado Kos / Cropix

Osječka policija izvijestila je u utorak o rezultatima laboratorijskih analiza prikupljene bijele supstance za koju su građani posumnjali da je otrov, nakon što je diljem Osijeka proteklog tjedna nekoliko pasa uginulo, a zbog čega su mnogi pomislili da gradom hara 'serijski trovač'.

- Policijska uprava osječko-baranjska je u zadnjih nekoliko dana zaprimila desetke dojava o pronalasku sumnjivih tvari na području grada Osijeka i okolice, a čija pojava je uznemirila javnost, navodi policija na početku svojeg priopćenja.

- Uzorci materije proslijeđeni su u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Provedenim toksikološkim analizama u materiji dostavljenoj na vještačenje nije utvrđena prisutnost otrovnih tvari, već je utvrđeno da se radi o natrijevom kloridu, odnosno kuhinjskoj soli., navodi se dalje u priopćenju.

- O svemu navedenom obavijestit ćemo nadležno Državno odvjetništvo. Ovim postupkom policija je otklonila mogućnost da je tvar koja je izuzimana po dojavama građana otrovna tvar, zaključuje policija u priopćenju.

Ipak, zasad ostaje nejasno od čega su onda psi pougibali.

I druga analiza pokazala da nema otrova

Rezultate odvojene toksikološke analize u utorak je objavio i ured osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića.

- Grad Osijek uputio je na ispitivanje uzorke nepoznate tvari koju je tvrtka Vetam, po dojavama građana koji su izrazili sumnju u otrovnu tvar, prikupljala na velikom broju lokacija u gradu Osijeku u razdoblju od 16. do 18. ožujka 2018. godine. Analizu je izvršila tvrtka Croatiakontrola d.o.o. za kontrolu robe u Zagrebu, na pet dostavljenih uzoraka. Analiza je završena 20. ožujka, objavio je Vrkićev ured.

- Ispitivanje se odnosilo na prisutnost potencijalno opasnih supstanci – pesticida, teških metala i nemetala. Rezultati analize svih pet uzoraka pokazuju da u istima nema prisutnosti pesticida, dok je prisutnost teških metala i nemetala bez ikakvog utjecaja na toplokrvne životinje, odnosno u zdravstveno potpuno sigurnim granicama, navodi se u priopćenju iz Vrkićeva ureda.

Istovremeno, u Osijeku je zamijećen i veći broj uginulih golubova, koji po svemu sudeći jesu otrovani, ali još se uvijek utvrđuje od čega.

Otklonjena je mogućnost da su bili zaraženi kugom ili ptičjom gripom, a i dalje je u tijeku toksikološka analiza sadržaja njihova probavnog trakta, kako bi se utvrdilo koji su otrov konzumirali.

U proteklih nekoliko tjedana službeno su veterinarskim stanicama na području Osijeka prijavljena četiri slučaja sumnje u trovanje pasa pri čemu su dva psa uginula. Inače, prosječno na mjesečnoj razini na području Osijeka bilježi se sedam slučajeva trovanja pasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:32