HREJTING

Stigli rezultati ankete za EU izbore: Kolakušić i Petir sve bliže pragu, evo kakav je efekt polučila SDSS-ova kampanja

 
Kolakušić, Plenković, Bernardić i Pupovac
 Marko Todorov, Zeljko Puhovski, Damjan Tadic / CROPIX / REUTERS

HRT nastavlja objavljivati rezultate svojeg redovitog mjesečnog istraživanja HRejting. Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja.

Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Ima li na hrvatskoj političkoj pozornici promjena u odnosu na travanj?

Ako je suditi prema HRejtingu, hrvatski su birači nepokolebljivi. Da su izbori bili jučer, HDZ bi s 27,2% ponovno bio relativni pobjednik. Kao što je zanemariv njihov pad, tako je zanemariv i SDP-ov rast. No ipak je ovaj mjesec uspio prijeći 18%. HRejting pokazuje da bi dvije vodeće stranke vlast mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Ili, pak, koaliranjem, koje se trenutačno čini nevjerojatnim, HDZ-a sa Živim zidom i Mostom zajedno. Jer još samo te dvije stranke prelaze izborni prag. Živi zid je blizu 8%, a Most blizu 7%.

Golemu skupinu onih ispod i poprilično udaljenih od izbornog praga, predvodi Mislav Kolakušić. Najbliže su mu Neovisni za Hrvatsku. Slijede: HSS, stranka Milana Bandića, Start i HNS, koji je nakon dugo, dugo vremena uspio zabilježiti kakav-takav rast. U skupini ispod 2% je šest stranaka: Glas, Hrast, Pametno, IDS. Potom HSU na samo jedan i HSLS, koji je jučer obilježio 30 godina postojanja, ispod 1%.

Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi manje od 3,5% glasova. Neodlučni birači su konstanta. Ovaj mjesec ih je gotovo jednako kao i prošli.

Kakvu sudbinu strankama HRejting predviđa na europskim izborima za 6 dana

Anketa HRT-a provedena prije velikog predizbornog skupa HDZ-a s Angelom Merkel i tzv. spitzenkandidatom "pučana" Manfredom Weberom. I prije dolaska spitzenkandidata socijalista Fransa Timmermansa SDP-u ili, pak, prije Mostova završnog skupa jučer u Zagrebu. No, neovisno o tome, opći bi zaključak HRejtinga koji se ponavlja iz mjeseca u mjesec bio - sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament.

U brojevima to izgleda ovako: na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje - HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25%. Nasuprot, SDP je narastao - za 0,7%. Ali je i dalje bliže 16% nego 17%. Treći je i ovaj mjesec Živi zid sa 7,4%. Slijedi ga Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala i sad je ispod 7%. Sustiže je Most, koji je trenutačno na 6,7%.

Marijana Petir i Mislav Kolakušić još su bliže izbornom pragu nego u travnju. Ona je sad na 4,8% a on na 4,7%. Koliko su Suverenisti narasli, toliko su Neovisni za Hrvatsku pali. Pa je lista koju predvodi Ruža Tomašić sad iznad, a ona s Brunom Esih na čelu ispod 4%. Neznatno, ali ipak iznad 3% još je vladajući HNS.

U skupini ispod 3%, uglavnom svi padaju. I Bandićeva stranka, i Start Dalije Orešković kojemu se od početka HRejtinga potpora gotovo prepolovila. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak. I novost ovaj mjesec - SDSS. Njihova "ćirilično-latinična" kampanja, koju su PR stručnjaci ocijenili najboljom, očito je pogođena. Pupovčeva stranka prvi je put ušla u HRejting s potporom od 1,3% birača.

Svi ostali s hrvatske političke scene dijele malo više od 3%. A pozitivno je što broj neodlučnih birača i dalje pada. Ovaj je mjesec ispod 7%.

Kako bi to izgledalo preračunato u mandate?

Kao i prošli mjesec, što znači da želje lidera dviju najjačih stranaka HRejting zasad ispunjava.

Od 11 sigurnih mandata, HDZ uzima 5, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista.

Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić. Malo dalje su HDZ, Živi zid i Suverenisti, a najdalje je od Europskog parlamenta koalicija Neovisni za Hrvatsku-HSP, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:06