UTRKA ZA PANTOVČAK

STIGLI REZULTATI NOVE ANKETE UOČI PREDSJEDNIČKIH IZBORA Samo jedan čovjek bi donekle mogao ugroziti Kolindu Grabar Kitarović. A i on vrlo teško...

 Tomislav Kristo / CROPIX

Kako stoji predsjednica, tko joj može najviše otežati ostanak na Pantovčaku i tko ide u drugi krug?

Godinu dana uoči predsjedničkih izbora RTL je ispitao kakav je omjer snaga među potencijalnim kandidatima, kao i koje su šanse za re-izbor aktualne predsjednice. Agencija Promocijaplus za RTL je provela ekskluzivnu anketu od 3. do 6. prosinca ove godine na 1300 ispitanika iz cijele zemlje.

Predsjednicu bi ozbiljno mogao ugroziti bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović, naravno, ako se kandidira. No aktualna predsjednica i u tom slučaju osvaja više nego dvostruko više od njega.

Da su sad izbori, Grabar-Kitarović bila bi prvi izbor za 41 posto ispitanika. Par postotnih poena više nego što je osvojila u prvome krugu prije četiri godine, kad je bila izazivačica Ive Josipovića.

Milanovića, kao nezavisnog kandidata, bira njih 18 posto. Gledano prema biračkome tijelu stranaka, aktualnu predsjednicu bira gotovo 80 posto HDZ-ovih birača, ali i gotovo 20 posto SDP-ovih, dok je Milanovićeva potpora raspršena, a podržava ga tek nešto više od 46 % SDP-ovih birača.

No u varijanti u kojoj mu dio potpore uzima bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa je Dalija Orešković.

U ovakvom društvu ona bi bila treći izbor s 11 posto potpore. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić je na 9 posto, gotovo dvostruko manje nego na prošlim predsjedničkim izborima na kojima je također sudjelovao.

Božo Petrov, da su danas izbori, osvojio bi 5,3 posto. U njegovu je slučaju znakovit fenomen da ga na Pantovčaku želi 30-ak posto MOST-ovih birača, ali sličan takav postotak ipak umjesto njega bira aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Zagrebački gradonačelnik koji ima ambicija da postane, kako kaže, gradonačelnik Hrvatske, za to ni ovoga puta nema baš nikakvih realnih šansi - osvaja oko 4 posto. A na ovom popisu nema Marka Vučetića, zapravo jedinog koji je dosad uopće istaknuo kandidaturu, jer nema niti 1 posto potpore, objavio je RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:27