ANKETA

STIGLI REZULTATI PRVOG 'HREJTINGA' Prema novom istraživanju HRT-a izborni prag prelaze samo četiri stranke

Andrej Plenković, Davor Bernardić, Ivan Vilibor Sinčić i Božo Petrov
 Goran Mehkek, Bruno Konjević, Robert Fajt, Dragan Matić / CROPIX

HRT je objavio rezultate prvog HRejtinga, kako navode 'dosad najvećeg istraživanja raspoloženja hrvatskog biračkog tijela' koje je za HRT provela agencija Promocija plus. HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo +/- 2,62%.

Prva anketa koju HRT objavljuje provedena je od 13. do 18. ožujka. U tom su razdoblju dominirali izvanredni izbori u Ličko-senjskoj županiji, ali i danas aktualni problemi u brodogradnji. Anketu je analizirala novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.

Što bi hrvatski birači, prema HRejtingu, napravili s hrvatskim brodogradilištima?

U jednoj rečenici - ne bi ih više plaćali.

Treba li se brodogradnja i dalje financirati iz proračuna?

Na to pitanje samo 29,9% ispitanika reklo je "da", a čak 56,6% - ne. Preostali ne znaju.

Financiranje brodogradnje i izbor stranke

Više od 65% HDZ-ovih birača stalo je na stranu ministra financija Zdravka Marića i protiv je daljnjeg proračunskog spašavanja brodogradnje, a njih manje od 20% sklonije je pomaganju koje zagovara ministar gospodarstva Darko Horvat.

Da brodogradnju ne treba dalje financirati iz proračuna, smatra i gotovo 60% birača SDP-a te 59% birača Živog zida.

Zanimljivo je da birači stranaka koje sebe nazivaju suverenističkima, poput Neovisnih za Hrvatsku ili Mosta - ne žele da država dalje financira brodogradnju. Mostovih čak 82,4%.

Jedini koji su za državnu intervenciju birači su IDS-a - njih gotovo 70%.

Koje razloge za financiranje iz proračuna i protiv navode ispitanici?

Za najviše, 26,5% ispitanika, spašavanje radnih mjesta glavni je argument za nastavak spašavanja brodogradnje iz državne blagajne. Malo manje, 23%, smatra da su problem nesposobne uprave, pa uz postavljanje sposobnijih i uvođenje reda brodogradnja za njih ima budućnost. Oko 21% smatra da je brodogradnja naša jedina velika industrija ili da Hrvatska treba ostati pomorska zemlja.

Zašto ne treba više financirati brodogradnju iz proračuna?

Većina onih koji su protiv nastavka državnih potpora kažu: "Previše smo i dosad uložili u brodogradilišta - njih gotovo 46%. Oko 9,7% smatra da je domaća brodogradnja trajno uništena, a 7,6% da smo brodogradilišta trebali odavno zatvoriti.

Anketa je također donijela rezultate kako je neslužbena kampanja, dva mjeseca uoči izbora za Eurpski parlament, utjecala na njihov trenutačni rejting.

Prema HRejtingu, da su danas izbori, izborni prag prešle bi samo četiri stranke. To su HDZ koji podupire 27,8% ispitanika, drugi je s 11% manje SDP - ukupno 16,5%. Treći je Živi zid koji uživa potporu 10,6%, a izborni prag još prelazi Most sa 6,4%.

U skupini iznad 3% potpore su HSS s 3,8%, Neovisni za Hrvatsku s 3,5% i nedavno registrirani Start Dalije Orešković s 3,2% potpore.

Ispod 3% su stranka zagrebačkog gradonačelnika, Glas ima 2,5%, na 2,4% je Pametno, a iza njih vladajući HNS.

Hrast, koji je u Sabor ušao preko HDZ-ove liste, uživa potporu 1,7% birača, a IDS bi u Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici dobio 1,3% glasova. Ispod jedan posto su HSLS i HSU, a svi ostali dijele 3% glasova. Neodlučnih birača prema HRrejtingu je 11,3%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01