3. IZBORNA JEDINICA

STIGLI REZULTATI VELIKE ANKETE NA SJEVEROZAPADU HRVATSKE Narodnoj koaliciji 8 mandata, HDZ-u 4

Narodna koalicija osvaja nešto više od 46 posto glasova u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a najslabija je u Krapinsko-zagorskoj sa 39 posto. HDZ pak u Krapinsko-zagorskoj županiji ima najvišu potporu, 27,2 posto
 HANZA MEDIA

Narodna koalicija sa 44,2 posto osvojenih glasova uvjerljivo bi pobijedila u 3. izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjeverozapadnu Hrvatsku, pokazuje istraživanje koje je za Jutarnji list i RTL provela agencija Promocija plus.

Još jednom se potvrdilo da je ova izborna jedinica tradicionalno sklona strankama lijevog centra, ali ovaj put još tri liste prelaze izborni prag. Dakle, na prvom mjestu je savez koji predvodi Zoran Milanović, drugi je HDZ za koji bi glasalo 20,8 posto birača, Most dobiva 6,3 posto, a koalicija Bandić Milan 365 - Reformisti je ravno na 5 posto. Usto, sa 4,6 posto glasova vrlo blizu je i Živi zid.

Most pao

Preneseno u saborske mandate, koalicija SDP-HNS-HSS-HSU dobila bi osam zastupničkih mjesta, četiri bi pripala HDZ-u, a po jedno Mostu i Radimiru Čačiću, koji na sjeverozapadu nosi listu MB 365 i Reformista. Pritom je HDZ u nesigurnoj situaciji jer raspolaže s tri sigurna, ali i jednim graničnim mandatom, koji lako može pripasti Živom zidu ili Narodnoj koaliciji.

Ovo je, doslovno, preslikan rezultat prošlogodišnjih parlamentarnih izbora na kojima je Hrvatska raste (sada: Narodna koalicija) dobila 8, Domoljubna koalicija (sada HDZ) 4, Most 1 i Uspješna Hrvatska (sada MB 365 - Reformisti) također 1 mandat.

Analiza biračkog tijela u 3. izbornoj jedinici pokazala je već pomalo stereotipne rezultate: za Narodnu koaliciju nešto češće glasaju žene i stariji birači, a za HDZ muškarci, najčešće srednje i niže spreme. Za Most također pretežno glasaju muškarci, no podržava ih dosta mlađih birača, što nije slučaj s dvije vodeće liste. Nešto više od 81% prošlogodišnjih birača Hrvatske raste i ovaj put će glasati za Milanovićevu koaliciju, a za HDZ 72 posto ljudi koji su bili za Domoljubnu koaliciju. Najgori je Most koji je zadržao samo 38,5 posto nekadašnjih birača, dok je na suprotnoj strani MB 365 - Reformisti za koje je i dalje 88,9 posto onih koji su 2015. glasali za listu Milana Bandića.

Indikativna je i distribucija glasova u ovdašnjim županijama. Narodna koalicija osvaja nešto više od 46 posto glasova u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a najslabija je u Krapinsko-zagorskoj sa 39 posto.

Nasuprot tome, HDZ u Krapinsko-zagorskoj ima najvišu potporu, i to 27,2 posto, solidnih 21,7 posto u Varaždinskoj, ali svega 12,1 posto glasova u Međimurskoj županiji.

Minimalna razlika

Zato Most u Međimurju ima 10,1 posto, dok MB 365 - Reformisti u Varaždinskoj osvajaju 5,4 posto glasova. Živi zid u Međimurju također ima 5,4 posto, zahvaljujući kojima je na granici osvajanja jednog saborskog mandata.

U odnosu na istraživanje rejtinga stranaka koje su u svibnju proveli Jutarnji list i RTL, razlika je minimalna. Tada su SDP i HNS kombinirano osvojili devet mandata (42,4% glasova), HDZ 17,3 posto i tri mandata, a Živi zid i Most po jednog zastupnika. Čačićevi Reformisti su bili na 4,3 posto i izgleda da su suradnjom s Bandićem postigli to da su pretekli Živi zid.

Kada je riječ o najboljem premijerskom kandidatu, birači u 3. izbornoj jedinici u ulozi predsjednika Vlade preferiraju Milanovića (42 posto), slijede Andrej Plenković (16,3), Bandić (7,9), te Ivan Sinčić i Božo Petrov sa po 6,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:13