ODRŽAO PREDAVANJE IZ POVIJESTI

STIPE MESIĆ 'Da nije bilo partizana, nakon tog rata hrvatski ministar obrane bio bi Draža Mihailović'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.04.2016. u 21:49

Goran Mehkek/Cropix

Bivši predsjednik Stjepan Mesić gostovao je na N1 televiziji i komentirao ukidanje svog ureda te izjednačavanje NDH i Druge Jugoslavije pod egidom 'totalitarizama".

- Očito je da se ne radi o troškovima ureda, već o osveti za politiku koju sam vodio, a vodim je i sada. Osvjedočeni sam antifašist, jer smatram da ove Hrvatske bez antifašizma ne bi bilo. Da Hrvati nisu bili u Narodnooslobodilačkoj borbi i da nije stvorena SFRJ vratio bi se onaj režim koji je bio i u svom opsegu i svom sadržaju. Vratila bi se Kraljevina Jugoslavija, na čelu s kućom Karađorđevića i s ministrom obrane D ražom Mihajlovićem. To bi se dogodilo da nije bilo NOB-a i Federativne Jugoslavije, u kojoj je federalna jedinica Hrvatska, koja je prema Ustavu iz 1974., kao i sve druge države, pozicionirana kao država i Badinterova komisija je priznala granice te države. Ja ne znam o čemu razmišljaju ovi NDH nostalgičari, rekao je Mesić.

Upitan je i o svom bivšem suradniku Tomislavu Karamarku: - U to vrijeme je bio antifašist i provodio je hrvatske zakone. Očito da je sada Karamarko izašao s jednom politikom, koju je vjerojatno imao, ali ju je držao za sebe. Sada je ovo pravi Karamarko, tvrdi Mesić. Zamoljen je i da prokomentira novu Vladu u kojoj je značajnu poziciju zauzeo Most:

- Kampanja je vođena s pozivom na reforme i zato su vjerojatno građani i povjerovali da će reforme dovesti do poboljšanja kvalitete života. Ali zasad to ne vidim, osim da se raspravlja o podjeli plijena, kako se to kaže u politici. Ne vidim da je Most iskoristio tu svoju poziciju. Građani će na idućim izborima reći jesu li iskoristili poziciju koju su im građani dali. Zasad to ne vidim, zaključio je Mesić na N1.

Izdvajamo