PREDSJEDNIK SINDIKATA PREPOROD

STIPIĆ POZDRAVIO NOVI PRAVILNIK O NAPREDOVANJU UČITELJA 'Sindikat očekuje da on bude konkretan i da se ne veže uz stanje državnih financija'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.03.2019. u 13:29

Zagreb, 281118.
Strajk clanica i clanova skolskog sindikata Preporod u Prvoj gimnaziji. Jednosatni strajk se odrzao od 11:55 do 12:55 sati u 367 osnovnih i srednjih skola s ciljem povecanja osnovice placa od 18,9 posto.
Na fotografiji: clanovi sindikata u zbornici gdje su za vrijeme strajka odrzali sindikalni sastanak. Predsjednik sindikata Preporod Zeljko Stipic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Željko Stipić

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" Željko Stipić pozdravio je u petak donošenje novog pravilnika o napredovanju učitelja, te istaknuo kako sindikat očekuje da on bude konkretan i da se, pri definiranju napredovanja, ne veže uz stanje državnih financija.

Stipić je na konferenciji za novinare ocijenio da se pravilnik o napredovanju podudara s projektom "Škola za život", što znači da će se pred učitelje, nastavnike i stručne suradnike postavljati novi i još ozbiljniji zahtjevi, a pravilnik je prilika da se taj rad i stimulira.

"Kad radite u školi nemate druge mogućnosti za napredovanje osim u zvanja mentora, višeg mentora ili savjetnika, pa pozdravljamo donošenje novoga pravilnika, ali očekujemo da on bude konkretan, da svaki zaposlenik unaprijed zna što može očekivati i koliko će njegov koeficijent biti veći", rekao je Stipić.

Preporod očekuje da se novim pravilnikom onemogući odugovlačenje postupka, jer se vrlo često javlja situacija da zbog nedostatka novca u državnom proračunu ljudi po godinu dana čekaju na promaknuće.

Također smatra da se ravnatelji trebaju što više odmaknuti od toga postupka, jer je jedna od glavnih zamjerki starome pravilniku bila da ne mogu napredovati učitelji koji nisu u dobrim odnosima s ravnateljima.

Očekujemo da se novi pravilnik ni na koji način ne veže uz stanje državnih financija, odnosno da se nagrade ne određuju tako da broj onih koji će biti nagrađeni bude unaprijed limitiran. To znači da će učitelji koji ispunjavaju kriterije, a ne uklapaju se u predviđeni broj nagrađenih, od toga biti izuzeti, upozorio je Stipić.

Danas imamo samo 6500 učitelja i stručnih suradnika koji su unaprijeđeni, a ukupno nas je oko 40.000. Siguran da je izvrsnih učitelja u našim školama puno više, zato je jako bitno razdvojiti pravilnik od stanja državnih financija, poručio je Stipić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo