PROGNOZA

STIŽE JAČE NAOBLAČENJE I VELIKA PROMJENA VREMENA Meteorolozi najavljuju nevrijeme, evo gdje će padati kiša, a gdje snijeg i koliko bi ga moglo pasti

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Hrvatska se i u ponedjeljak probudila uz prilično niske temperature zraka, posebice u unutrašnjosti, gdje su opet zabilježeni debeli minusi. Tako je u 7 sati, prema podacima DHMZ-a, najhladnije bilo u Bednji, Gospiću i Otočcu, gdje je izmjereno 11 stupnjeva ispod nule. U Slavonskom Brodu izmjereno je -10, Čakovec i Karlovac su imali -9, dok je -8 stupnjeva bilo u Belom Manastiru, Bjelovaru, Hrvatskoj Kostajnici, Kopačkom ritu, Križevcima, Lipiku, Slatini, Varaždinu, Vinkovcima i Zagrebu.

U Osijeku je bilo -6, a u Rijeci i Splitu +6. U ostatku priobalja temperature su posvuda bile iznad nule, ali uglavnom ispod 10 stupnjeva, dok je najtoplije bilo u Senju (10) i na Palagruži (11 stupnjeva).

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u ponedjeljak se na Jadranu i u krajevima uz njega očekuje postupno jače naoblačenje, uglavnom od sredine dana s povremenom kišom. U ostalim područjima većinom sunčano, poslijepodne porast naoblake, a navečer i u noći kiša te susnježica i snijeg.

Vjetar slab i umjeren, mjestimice u gorju i na sjevernom Jadranu i jak jugozapadni. Drugdje na Jadranu slabo i umjereno jugo. Navečer će u sjevernim predjelima okrenuti na sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 5 i 10, na Jadranu od 10 do 15 °C.

U utorak u prvome dijelu dana umjereno i pretežno oblačno. Na Jadranu kiša, mjestimice i obilnija uz grmljavinu, a u unutrašnjosti većinom susnježica i snijeg. Očekuje se ponegdje stvaranje snježnog pokrivača, uglavnom u Posavini i unutrašnjosti Dalmacije te osobito u Lici i Gorskome kotaru, gdje se očekuje desetak centimetara snijega.

Sredinom dana i poslijepodne postupno razvedravanje sa zapada.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu u početku još jugo, a na sjevernom dijelu umjerena i jaka, na udare i olujna bura, koja će se proširiti na veći dio obale. Najniža jutarnja temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 4 do 9. Najviša dnevna između -1 i 4, na Jadranu od 8 do 13 °C.

Od srijede djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano, a u četvrtak je mjestimice moguća slaba oborina. Puhat će umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, na Jadranu mjestimice i jaka bura. U srijedu jugozapadnjak, na Jadranu i sjeverozapadnjak. Svježije, od srijede uz hladna jutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:44