METEOROLOGIJA

STIŽE NAGLO ZAHLADNJENJE, SNIJEG MOGUĆ I U NIZINAMA Za cijelu Hrvatsku zbog opasnog nevremena izdan niz upozorenja

U Hrvatsku je u utorak već počela stizati najavljena promjena vremena
 EPH, Meteoalarm

U Hrvatsku je u utorak već počela stizati najavljena promjena vremena pa je u unutrašnjosti ponegdje već počela padati kiša. Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, i ostatak dana bit će promjenljivo oblačan, vjetrovit, ali još uvijek iznadprosječno topao.

Povremene slabe kiše bit će na Jadranu i u područjima uz Jadran, a najviše sunčanog vremena u Slavoniji i Baranji. Krajem dana sa zapada se očekuje jače naoblačenje s kišom koje će se u noći proširiti na veći dio zemlje.

Puhat će umjeren i jak, u gorju povremeno i olujan jugozapadni vjetar, na Jadranu umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, koje krajem dana može biti i olujno. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 17, u istočnim krajevima moguće i malo viša.

U srijedu stiže glavnina promjena. Prema najavama, bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju susnježicom i snijegom, a susnježice i snijega može nakratko biti i u nizinama.

Oborine na Jadranu i u područjima uz Jadran mjestimice mogu biti obilnije. Prema kraju dana očekuje se slabljenje, zatim i prestanak oborina, a u noći sa zapada i postupno razvedravanje.

Umjeren i jak, u istočnim krajevima povremeno olujan jugozapadnjak, na Jadranu jako i olujno jugo i južni vjetar, okrenut će na umjeren i jak, ponegdje i olujan sjeverozapadnjak i zapadnjak. Ujutro i prijepodne temperatura zraka uglavnom između 9 i 14 °C, zatim postupno hladnije.

Meteoalarm je zbog jakog vjetra, obilne kiše i snijega najavio i niz upozorenja za cijelu Hrvatsku. Za cijeli Jadran i Slavoniju i Baranju na snazi je narančasti alarm, koji upućuje na opasne vremenske prilike, dok je za ostatak države proglašena žuta uzbuna, koja označuje potencijalno opasne vremenske prilike.

U četvrtak pretežno ili djelomice sunčano, a uz više oblaka malo kiše može pasti ponajprije u Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije. Od petka promjenljivo oblačno, povremeno s kišom. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren zapadni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutra hladnija, a danju i dalje toplije od prosjeka, ali ne kao proteklih dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:49