RIJEČ SINOPTIČARA

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA I OSJETNO ZAHLADNJENJE 'Sa sjevera će se spustiti hladna fronta, temperature će ponegdje pasti na samo 20 stupnjeva'

 
Arhivska fotografija
 Goran Šebelić / CROPIX, Srđan Vrančić / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

Dok se Dalmacija i dalje prži na vrlo visokim temperaturama, četvrtak je dobrom dijelu unutrašnjosti donio predah pa su u mnogim krajevima maksimalne vrijednosti bile debelo ispod 30 Celzijevih stupnjeva. U petak se na kopno vraćaju ljetni uvjeti, a zatim za vikend slijedi nestabilnije razdoblje koje će potrajati nekoliko dana, a početkom sljedećeg tjedna izgledna je i velika promjena s osjetnim osvježenjem, ali opet ponajprije - na kopnu.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, četvrtak bi do kraja dana mogli obilježiti mjestimični pljuskovi s grmljavinom u sjevernim i sjeverozapadnim kopnenim krajevima te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije kao i ponegdje u gorskim krajevima. U petak pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće. Poslijepodne i navečer uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te u gorskim krajevima. Vjetar uglavnom slab. Ujutro će duž obale puhati slaba do umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža temperatura između 15 i 20, na Jadranu od 21 do 26. Najviša dnevna uglavnom između 28 i 31, na Jadranu od 31 do 34 °C.

U subotu pretežno sunčano i vruće. U nedjelju postupan porast naoblake u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, u drugom dijelu dana uz pljuskove i grmljavinu, moguće i izraženije. Poneki pljusak krajem dana moguć je i u Dalmaciji. U ponedjeljak djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te povremenu kišu, osobito u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i zapadni, ujutro uz obalu bura. U nedjelju će prolazno zapuhati umjereno jugo. U nedjelju manje vruće uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, u ponedjeljak i u Dalmaciji.

U utorak pad temperatura, koje bi na kopnu i na sjevernom Jadranu mogle biti bliže 20 stupnjeva, dok će u Dalmaciji i dalje biti vrlo toplo, ali manje vrelo nego ovih dana pa će i ondje vrijednosti pasti pokoji stupanj ispod 30 stupnjeva.

- Iako do tad još ima vremena, te je prognoza za to razdoblje podložna promjenama, prvi izgledi za idući tjedan kažu nam da će on biti nešto umjereniji po vrućini odnosno ugodniji i podnošljiviji. Uz to, ponovno će se javljati povremeni pljuskovi, češći na kopnu, no u utorak su mogući i na Jadranu, i to ne samo sjevernom, već i u Dalmaciji. Naravno, to će biti kratkog vijeka, pa će već od srijede ponovno dominirati sunce, ističe RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Njegova kolegica s televizije N1 također najavljuje veliku promjenu.

- Petak i subota bit će bogati suncem, a onda će se u nedjelju naoblačiti, najprije na kopnu i sjevernom Jadranu, potom i južnije na moru. Sa sjevera Europe spustit će se hladna fronta i destabilizirati atmosferu. Lokalno će biti obilnijih kiša i pljuskova, uz grmljavinu, osobito na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, i osjetno će zahladnjeti. U nedjelju bi tako maksimalne temperature ponegdje mogle biti tek 20-ak stupnjeva. Bit će to uvod u vrlo promjenjiv tjedan, u kojem će temperature, osobito na kopnu, biti niže nego što je to uobičajeno za prvu polovinu srpnja, osobito u utorak, i srijedu, najavljuje meteorologinja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:13