RECEP TAYYIP ERDOĞAN

STIŽE VOĐA JEDNE OD NAJMOĆNIJIH SVJETSKIH DRŽAVA Mate Granić: Preda mnom je stavio ruku na grudi i rekao: ‘Hrvatska je u mom srcu!’

U HNK-u Erdoğan će prisustvovati svečanosti obilježavanja stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj
 Foto: ADEM ALTAN

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan doputovat će sutra u Zagreb iz Bakua, gdje sudjeluje na 7. globalnom forumu Saveza civilizacija.

Odmah nakon dolaska koji se očekuje oko 16.30 sati, Erdoğan će u pratnji šestorice ministara iz turske vlade i brojnog izaslanstva na Mirogoju položiti vijenac na Zidu boli. Nakon toga u Uredu predsjednice na Pantovčaku bit će dočekan uz sve državničke počasti, a nakon pozdrava počasnoj straži Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji supruga i Recep Tayyip Erdoğan u pratnji supruge kratko će razgovarati prije službenog sastanka izaslanstava.

Podrška za ulazak u EU

Zagreb dugo priprema dolazak turskog predsjednika, koji je zbog Erdoğanovih brojnih obaveza bio odgađan. Turski predsjednik iskazao je veliko zanimanje za posjet Hrvatskoj, zbog naglašenog prijateljstva i dobre suradnje dviju država. Savjetnik hrvatske predsjednice dr. Mate Granić rekao je za Jutarnji da se i osobno u svojoj dugogodišnjoj diplomatskoj aktivnosti uvjerio koliko Turci drže do Hrvatske i kako im je izuzetno stalno da odnosi budu što bolji.

“Kada sam posljednji put posjetio Tursku i kratko se susreo s predsjednikom Erdoğanom, stavio je ruku na grudi i rekao: ‘Hrvatska je u mom srcu’“, naveo je Granić.

Na sastanku dva izaslanstva razgovarat će se o bilateralnim pitanjima, izbjegličkoj krizi, borbi protiv terorizma i gospodarstvu. Turska očekuje od Hrvatske snažnu podršku za nastavak pregovora za ulazak u EU, koji su počeli istog dana u Luksemburgu za obje države. Hrvatska predsjednica nakon bilateralnih razgovora priređuje svečanu večeru za visoke goste.

Drugog dana boravka predsjednik Erdoğan sudjelovat će zajedno s Grabar-Kitarović na Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu, jednom od najvećih takvih skupova do sada organiziranih. Najavljen je dolazak gotovo sto poslovnih ljudi iz Turske i isto toliko s hrvatske strane. Erdoğana će primiti i premijer Tihomir Orešković i predsjednik Sabora Željko Reiner, a organiziran je i radni ručak za goste iz Turske. U Hrvatskom narodnom kazalištu Erdoğan će prisustvovati svečanosti obilježavanja stote godišnjice službenog priznanja islama u Hrvatskoj, u organizaciji Mešihata islamske zajednice.

Svečanost u HNK

Očekuje se i dolazak trojice članova Predsjedništva BiH, a govorit će Bakir Izetbegović. Kratke govore održat će i hrvatska predsjednica i premijer, gradonačelnik Milan Bandić i muftija Aziz Hasanović i reis-ul-ulema Husein Kavazović. U HNK su dolazak najavili i brojni predstavnici stranih država, posebni izaslanik Katara te niz diplomata. Na kraju boravka u Zagrebu predsjednik Erdoğan prisustvovat će u Hebrangovoj ulici u Zagrebu otvaranju Turskog kulturnog centra.

Sigurnosni aspekt

Erdoğanov dolazak u Zagreb ima i važnu političku dimenziju, prije svega oko izbjegličke krize i borbe protiv terorizma. Turski predsjednik dolazi nakon neočekivanog i gotovo dramatičnog dolaska šefa CIA-e Johna Brennana Sarajevu te jučerašnjeg odlaska njemačke kancelarke Angele Merkel i Donalda Tuska u južnu Tursku. Merkel se željela uvjeriti u izbjegličkom kampu u blizini granice sa Sirijom hoće li Turska obećanih šest milijardi eura korisno iskoristiti za izbjeglice. Prve isplate od novoosnovane ustanove u EU za izbjeglice u Turskoj su krenule, a za Merkel je neobično važno dobiti turske garancije za daljnju suradnju. Suđenje novinarima Canu Dundaru i Erdemu Gulu, koji su objavili tekstove u kojima tvrde da je Turska isporučivala oružje sirijskim pobunjenicima i kritizirali predsjednika Erdoğana, zakomplicirao je njemačko-turske odnose.

Za Hrvatsku je sve ono što se u ovom trenutku događa na tursko-grčkoj granici od izuzetne važnosti jer bi otvaranje nove izbjegličke rute preko Kosova i Crne Gore do juga Hrvatske bilo pogubno za turističku sezonu.

“O razmjerima izbjegličke krize i ulozi Turske razgovarat će se i u Zagrebu. Mi smo itekako zainteresirani i za sigurnosni aspekt kada je riječ o terorizmu, pa će i to biti jedna od tema razgovora Grabar-Kitarović i Erdoğana”, rečeno nam je u Uredu predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:38