SUVREMENI DOKUMENT

STIŽU NOVE OSOBNE ISKAZNICE Na njima će biti OIB, moći će ih imati i djeca, a služit će im za putovanja bilo gdje u EU

Predložena je i niža dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica s rokom trajanja od 10 godina
 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB - Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o osobnoj iskaznici, koja će biti pripremljena za naknadnu ugradnju elektroničkog nosača podataka, a sadržavat i osobni identifikacijski broj nositelja, od kojih se više neće tražiti potvrda o OIB-u.

'VLADA NE MIJENJA SMJER! NE PADA MI NA PAMET GURATI ZEMLJU U DUŽNIČKO ROPSTVO' Odgovor premijera Milanovića sindikatima

Novina je i da se osobna iskaznica može izdati i maloljetnicima bez obzira na dob.

S takvom osobnom iskaznicom, djeca će od 1. srpnja s roditeljima moći slobodno putovati po članicama EU, za što im više neće trebati bitno skuplja putovnica.

Predložena je i niža dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica s rokom trajanja od 10 godina.

Nju će ubuduće moći dobiti državljani s navršenom 21, umjesto 27 godina života.

Osobama mlađim od 27 godina do sada se izdavala osobna iskaznica s rokom trajanja od pet godina.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić naglasila je da je riječ o jednoj od mjera koje će omogućiti "državu bez papira", u kojoj će građani moći koristiti elektronički potpis i većinu poslova s državnom administracijom obavljati od kuće, bez potrebe dolaska na šalter.

Vlada je predložila i usklađivanje s europskim propisima Zakona o strancima, čime bi se propisale posebne putne isprave za strance na privremenom ili stalnom boravku ili odobrenoj supsidijarnoj zaštiti u Hrvatskoj.

Kod davanja suglasnosti na zahtjev za vizu, obvezno će biti mišljenje Ministarstva unutarnjih polsova i Sigurnosno-obavještajne agencije, a od stranaca će se u postupku izdavanja kratkotrajne vize tražiti da imaju valjano putno zdravstveno osiguranje.

Privremeni boravak do godine dana moći će se odobriti i strancima koji u Hrvatskoj moraju ostati dulje vrijeme zbog, primjerice, korištenja nekretnina ili zdravstvenog turizma.

Vlada je izmijenila uredbu o Glavnom tajništvu Vlade pa će se, zbog povećanog opsega posla, umjesto dosadašnje Službe administrativnih, općih, tehničkih i pomoćnih poslova ustrojiti dvije nove službe - Služba za uredsko poslovanje i Služba za opće poslove.

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica naglasio je da se izmjenom uredbe neće povećati ni broj zaposlenih ni izdatci za zaposlene u Vladinu tajništvu.

Vlada je udovoljila molbi Caritasa župe sv. Antuna u Zagrebu, čiju će pučku kuhinju pomoći robom vrijednom 3,1 milijun kuna.

Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad obilježavanjem ulaska Hrvatske u EU, u sklopu kojega će dvojica biciklista od 9. svibnja proputovati većinu europskih prijestolnica, da bi na dan ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja, stigli u Bruxelles.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04