SRAMOTA U SLAVONIJI

'ŠTO ĆE ON GORE NA OLTARU, ON JE BOLESTAN I ONAKO NIŠTA NE ZNA' Djecu s poteškoćama u razvoju svećenik ne želi u crkvi na primanju prve pričesti

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.04.2017. u 21:14

Screenshot RTL

Svećenik iz Gradišta kraj Županje ne dopušta djeci s poteškoćama u razvoju primanje sakramenta prve pričesti na oltaru s drugom djecom, javlja RTL.

Šokirani roditelji zbog skandalozne odluke pisali su i nadbiskupu.

Adama Kadića, peto dijete u obitelji,  krstio je biskup, ali prvu pričest, tvrdi njegova majka, očito neće moći primiti jer ga župnik ne želi u crkvi jer je drukčiji - dječak, naime, ima Downov sindrom.

- Što će Adam gore, on i onako ništa ne zna. On je bolestan i ne može biti ondje - izjavila je ogorčena Slavica Kadić, Adamova majka za RTL.

Kad se i usudila tražiti odgovore, sljedeće nedjelje završila je u propovijedi.

- Možeš se žaliti kome god oćeš, pisati molbe i tužbe, ja ću napraviti kako sam zacrtao. I ne može mi nitko ništa. Doviđenja, laku noć - prepričava Slavica što joj je rekao svećenik.

Majka je poslije svega pisala dekanu i nadbiskupu, koji joj je odgovorio kako žali zbog neugodnosti i obećao da će razgovarati sa župnikom, ali je 'u godinama kada nije moguće savijanje grana, nego se grane pod pritiskom lome'.

Slučaj je komentirala i pravobraniteljica za djecu.

- Bilo koja vrsta diskriminacije, a pogotovo ako dolazi od Crkve, nedopustiva je i tužna - smatra Ivana Milas Klarić.

Prozvani svećenik nije htio stati pred kamere RTL-a

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo