KARIJERNI ZAOKRET

ŠTO ĆE TOČNO RADITI NAŠA EUROZASTUPNICA? Morat će preseliti u Luksemburg, ali imat će plaću iz snova

 
Andrej Plenković, Milijan Brkić i Ivana Maletić.
 Goran Mehkek / CROPX / CROPIX

Vlada je na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice donijela zaključak kojim se za kandidatkinju za člana Revizorskog suda Europske unije predlaže sadašnja eurozastupnica HDZ-a Ivana Maletić, što znači da ona neće biti na listi za Europski parlament.

U javnosti se i medijima taj potez premijera Andreja Plenkovića tumači kao elegantan način da se riješi potencijalne konkurencije u stranci, koja je slovila za desnu struju blisku zamjeniku predsjednika stranke Milijanu Brkiću i moguću buduću predsjednicu HDZ-a i neke nove desne Vlade.

Revizorski sud EU broji 28 članova koje predlažu države članice i zapravo je puka formalnost imenovanje Ivane Maletić, koja bi tu visoku dužnost trebala preuzeti 14. srpnja, kada ističe mandat aktualnom hrvatskom članu Suda, Nevenu Matesu. Budući da će Maletić tu dužnost obavljati sve do 2025., jasno je da s datumom njezina imenovanja barem na šest godina prestaje njena politička karijera.

Dojam je da je na ovaj način Plenković u džentlmenskom dogovoru uspio eliminirati još jednog po njega potencijalno opasnog protukandidata. Naime, nakon što je zbog afere SMS teško poljuljana pozicija Milijana Brkića, nakon što su sa stranačkih funkcija smijenjeni Davor Ivo Stier i Miro Kovač i potpuno marginalizirani, a s druge strane Tomislav Tolušić okrznut zbog afere s fotomontažama i Darko Horvat koji je zadubljen u probleme s Uljanikom, eventualne probleme Plenkoviću je mogla predstavljati samo Maletić, koja je i potpredsjednica stranke.

Poboljšani odnosi

No, iako je u javnosti slika takva da je to upravo način da eliminira Maletić, bliski suradnici premijera, a i ona sama, tvrde da je to zapravo bila njena želja koju su oni rado prihvatili jer misle da je stručna i kvalitetna osoba.

- Sve je rađeno u dogovoru s Ivanom i ona se uopće nije bunila, dapače, to je bila njena želja, a premijer ju je prihvatio s obzirom na stručne reference. Pitanje je bilo aktualno zadnjih tjedana i iznjedrila se ta ideja, što naravno znači da neće biti na listi za izbore EU - kaže nam sugovornik iz Vlade.

Uvjerava nas da nema nikakvih disonantnih tonova, dapače, da Maletić djeluje zadovoljno zbog nove funkcije. Otkriva nam i da su premijer i ona zadnjih mjeseci u sve boljim odnosima, posebice nakon afere SMS, pa je moguće da se ona malo i odmaknula od Brkića.

- Andrej nije sam inicirao takvo što da bi se moglo shvatiti kao način eliminacije, već je upravo suprotno, inicijativa došla od nje. U zadnje vrijeme su njih dvoje poboljšali odnose unatoč činjenici što je ona bila bliska krugu oko Milijana Brkića. Je li se ona sama distancirala od njega ili je i dalje dobra s njim, to ne znam, ali očito prati sve ovo što je aktualno oko SMS afere – kaže sugovornik, te dodaje kako je ovo korak koji je dobar za nju, ali i za ugled Hrvatske u EU.

To potvrđuje i sama Ivana Maletić koja kaže da se u HDZ-u pojavilo pitanje tko bi mogao zamijeniti Matesa kada mu istekne mandat, te da je ona sama rekla da je zainteresirana.

- S obzirom na iskustvo u Parlamentu EU i radu u odborima za proračun, ekonomsku i monetarnu politiku, te regionalni razvoj, rekla sam da je to nešto što me zanima jer mi je to profesionalno veliki iskorak. Riječ je o dosta stručnim temama koje se teško mogu komunicirati u javnosti i mislim da me kolege u Parlamentu cijene zbog te stručnosti, a sada ću imati još konkretniji utjecaj i učinak, a uvijek ću se zalagati da se vodi računa o manje razvijenim članicama i zastupati interese koji su jako bitni za Hrvatsku – kaže Maletić, koja će se u srpnju morati i trajno preseliti u Luksemburg, a primat će plaću od oko 20.000 eura.

Maletić kaže kako je istina da ovo nije politička dužnost, te da je ona zapravo i cijelu svoju karijeru više htjela raditi stručne, a manje političke poslove, ali ostaje i dalje potpredsjednica HDZ-a i bit će na raspolaganju stranci. Ipak, provjerit će sa Sudom može li obnašati i političku dužnost u stranci.

- Istina jest da ovo predstavlja odmak od politike, ali bit ću i dalje na pomoći stranci, ne treba ni isključiti da će se neki drugi prioritet pojaviti, ali bih voljela profesionalno odraditi taj mandat do kraja i dati sve od sebe da moj posao bude vidljiv i da pozicioniram dobro Hrvatsku i napravim nešto pozitivno za cijeli EU – kaže Maletić.

Kada je riječ o njenim odnosima s Plenkovićem i Brkićem i javnom dojmu da je se premijer na ovaj način rješava, tvrdi da je dobra i s jednim i s drugim, te da nema govora o njenoj eliminaciji jer je riječ o važnoj dužnosti koja se povjerava samo onim ljudima u koje imaš povjerenja.

Složen odnos

- I jedan i drugi su mi kolege, cijenim ih i poštujem. A kada je riječ o aferi SMS, nikad ne bih ništa prejudicirala. Postojale su insinuacije uz koje se Brkić vezao, ali nema nikakvog udaljavanja niti od njega niti od Andreja. Ako me netko zove i pita za savjet, tu sam i dobra sam i s jednim i drugim. Uostalom, tko bi se na ovaj način nekoga rješavao? Postoje dvije važne dužnosti koje možemo kao država imati, a to su povjerenik i član Revizorskog suda. Riječ je o jako bitnom i utjecajnom mjestu i tamo šalješ onu osobu u koju imaš povjerenje i zato sam i zahvalna jer je meni ukazano to veliko povjerenje i čast – uvjerava Maletić.

Ivana Maletić, podsjetimo, od 2013. je eurozastupnica HDZ/EPP-a. U stranku se na poziv Tomislava Čuljka učlanila 2012. Od 2016. jedna je od šest potpredsjednika HDZ-a. Magistrica je ekonomije koja slovi kao stručnjakinja za javne financije, proračun i fondove EU. Odbila je mogućnost da bude ministrica u Plenkovićevoj Vladi, iako joj je to bilo ponuđeno. Još od 1997. radila je u Ministarstvu financija, od obične vježbenice, do državne tajnice, gdje je provela 14 godina, a 2010. imenovana je na dužnost zamjenice glavnog pregovarača u postupku pristupanja EU.

Kao vodeća stranačka ekonomistica 2015. je sudjelovala u izradi HDZ-ova gospodarskog programa, a na parlamentarnim izborima 2016. bila je nositeljica liste u II. izbornoj jedinici. Imala je ambiciju i kandidirati se za predsjednicu stranke nakon Tomislava Karamarka, što je bila i Brkićeva želja, ali je procijenila da još nije došlo njeno vrijeme i kao jedini kandidat pobijedio je Plenković. Zamjerio joj je što nije htjela preuzeti odgovornost u Vladi, nudilo joj se i potpredsjedničko mjesto, a posebno mu je smetalo što je bila protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Na zadnjem saboru HDZ-a održala je poprilično kritičan govor upućen Plenkoviću.

Radno mjesto u Luxembourgu, za njega radi gotovo 1000 ljudi

Europski revizorski sud tijelo je EU koje obavlja vanjsku reviziju korištenja sredstava iz proračuna EU. Rade i izvješća o učinkovitosti pojedinih programa, ali i reviziju projekata. To nije klasični sud jer nema pravnu moć nametanja kazni. Ali nalazi suda mogu poslužiti i za istrage Olafa ili državnih tijela uoče li slučajeve korupcije. I ovaj Revizorski sud djeluje neovisno o drugim tijelima EU i vladama država članica.

Revizorski sud smješten je u Luxembourgu i ondje radi gotovo 1000 ljudi. Formalno svaka država članica Europske unije ima i jednog člana Revizorskog suda. Njih su nominirale vlade država članica, a potvrđuje ih Vijeće EU nakon mišljenja Europskog parlamenta. Mišljenje Europskog parlamenta nije obvezujuće, ali je rijetko da član suda postane osoba koju je odbio Europski parlament. To se ipak dogodilo s prvim članom iz Hrvatske Nevenom Matesom kojem sredinom srpnja ove godine istječe šestogodišnji mandat.

Članovi Europskog revizorskog suda ne moraju biti suci, ali moraju dobro poznavati financije. Osnovna bruto plaća člana Revizorskog suda gotovo je 22.000 eura mjesečno. Kad se od toga oduzmu porezi, ali i dodaju razni dodaci, ovisno o obiteljskim okolnostima i drugim kriterijima, plaća se kreće oko 20.000 eura. Plaća je slična onoj članova Europske komisije, a mandat je čak i dulji. (A.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:41