TEMA DANA NA HRT-u

ŠTO DONOSI DIREKTIVA O AUTORSKIM PRAVIMA? 'Ovo je prvi puta da autor ima pravo odlučiti koji sadržaj želi podijeliti'

 
Ilustracija
 Dado Ruvic / REUTERS

U digitalnom dobu pitanje autorskih prava postaje još složenije nego što jest pa tako primjerice Google i Facebook snažno lobiraju protiv donošenja Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, kako se ne bi morali odreći dijela profita. Sporni su im članci 11. i 13.

Naime, članak 11 se odnosi na nova prava pomoću kojih bi novinski izdavači mogli kontrolirati kako se njihovi sadržaji prenose i umnožavaju te dobiti za njih određenu naknadu. Google News bi dio prihoda koji ostvaruje od reklama tako davao novinskim izdavačima, no Direktiva ne kaže kolika bi ta naknada mogla biti. Kada je pak riječ o članku 13, on se odnosi na kreativne i kulturne industrije.

Na pitanje zašto bi te globalne internetske platforme pristale na podjelu profita s proizvođačima medijskog sadržaja pokušala je odgovoriti u HRT-ovoj Temi dana posebna savjetnica ministrice kulture za spomenutu Direktivu Romana Matanovac Vučković.

'EU radi na uređenju svoga jedinstvenog digitalnog tržišta i dio tog uređenja su i autorska prava. Naime, poslovni modeli koji su se razvili u posljednjih 20 godina doveli su do toga da te platforme i medijski agregatori zarađuju velike količine novca a kreatori sadržaja - kreativne, kulturne i medijske industrije - od toga nemaju nikakvu korist, a trebali bi', kaže.

Dok protivnici Direktive tvrde da ona guši slobode na internetu, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava Valentina Wiesner tvrdi da to nije istina.

'Mi kao mediji želimo da imamo što veći doseg, da se naši sadržaji što više šire, a internet tome pridonosi. Ovo je samo način da mi pravedno sudjelujemo u dobiti koju oni ostvaruju širenjem našeg intelektualnog vlasništva', kaže Wiesner i dodaje da je ovo prvi puta da autor ima pravo odlučiti koji sadržaj želi podijeliti i dati licencu da se taj sadržaj dijeli ili ne.

Korisnici će, objašnjava Wiesner, i dalje imati pristup sadržaju i neće ga morati plaćati, a dobivat će informacije koje neće filtrirati veliki monopolisti već i autori sadržaja.

Wiesner je za HRT dodala da naknade iz članka 11. variraju između 5 i 8 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:13