KAOS U BEOGRADU

ŠTO JE BIO CILJ SPLITSKE PAKLENE ŠESTORKE 'Nismo znali što se sprema. Rečeno nam je samo da za 8000 eura trebamo čuvati jednu osobu na tribinama'

 
 REUTERS

Za srbijanskog predsjednika Vučića oni su kriminalci koji će dobiti zaslužene kazne i više im nikad neće pasti na pamet dolaziti u Srbiju izazivati nerede. Majke, supruge i bake ih brane. Za njih su oni tek nestašni, tvrdi momci koji su se u Beograd otišli na provod. Očekivano. Njihovi beogradski odvjetnici zasad izbjegavaju bilo kakvo komentiranje izvan strogo pravnih okvira i prilično su suzdržani.

Glavni protagonisti ove priče su šestorica Splićana koji su uhićeni u hladnoj prosinačkoj večeri na stadionu beogradskog Partizana, sada sa zajedničkom adresom u samicama beogradskog centralnog zatvora, svojevrsnog “Alcatraza” čiji je motiv odlaska na 156. derbi vječitih rivala Partizana i Crvene zvezde još obavijen velom tajni. Slikovito rečeno, motiva je gotovo kao i kombinacija na lotu. A “jack pot” priželjkuju svi, od policije, tajnih službi, istražitelja i odvjetnika do medija i političara. Pat-pozicija još traje. U petak smo razgovarali s Đorđem Kalanjem, beogradskim odvjetnikom, jednim od branitelja Damira Tovarovića, koji nam je otkrio da snimke Splićana s južnih tribina idu u korist njegova branjenika.

Meta osvete

- Na policijskim snimkama koje su dostavljene Damir Tovarović ne sudjeluje ni u kakvom nasilju, mirno napušta tribinu na jednom od izlaza i zasad ne postoji nijedan dokaz koji bi ga teretio. Navodno se očekuju još neke snimke - rekao nam je to u petak odvjetnik Đorđe Kalanj. Tovarovićeva supruga, splitska odvjetnica Mia Tovarović, u petak je bila u posjetu svom suprugu u beogradskom Okružnom zatvoru. On je, kako doznajemo, smješten u samici upravo iz sigurnosnih razloga jer su se pojavile informacije da bi mogli biti na meti osvete zbog sudjelovanja u neredima. Kako smo neslužbeno doznali, u međuvremenu su uhićena i dvojica domaćih navijača Partizana, ali njihov identitet i uloge u neredima zasad nisu poznati ni odvjetnicima Splićana.

Iako je od događaja u kojem su uhićeni prošlo već 11 dana, još se ne zna što i tko stoji u pozadini nereda u kojem su sudjelovala šestorica “žestokih momaka” iz Splita.

“Ratnici podzemlja” koji su se za novac došli tući u Beograd po narudžbi jednog od suparničkih Partizanovih navijačkih klanova, poslovi s drogom, zaštita kriminalnog bossa Balkana, osveta nezadovoljnih menadžera, destabilizacija predsjednika Vučića, samo su neki od javno iznesenih verzija sudjelovanja Splićana u neredima kojima sada prijeti i 12 godina zatvora. Pregledali smo neke snimke koje su objavljene u srbijanskim medijima koji su i analizirali tijek sukoba na južnoj tribini.

“Igrala se 15. minuta. Na sjevernoj tribini Delije, navijači Zvezde, počinju pirotehnički show. Na jugu počinju neredi. Semafor pokazuje da je 16. minuta utakmice pri kraju. Skupina u sastavu Vandal Boysi, Young Boysi i manji dio Južnog fronta, koja je sa Zapada upala na Jug uniformirana, u identičnim crno-bijelim majicama s kapuljačom, zahvaljujući početnom iznenađenju te naoružana bakljama i remenjem, potisnula je daleko brojnije pripadnike protivničke frakcije Alcatraz. No, uslijedio je protuudar kojim je razbijena manja grupa navijača “izazivača”, stjerana uz ogradu i premlaćena. Izazivači, tzv.

Zabranjeni u sastavu Vandali, Young Boys i manji dio južnog fronta sa Zapada, pojačani šestoricom Splićana Antom Firićem, Damirom Tovarovićem, Ivanom Miškovićem, Hrvojem Bakovićem, Stjepanom Mihovilovićem i Jakovom Podrugom, odlučili su uzeti prevlast na tribini od Alcatraza, frakcije koja je također povezana s kriminalom, a čiji su istaknuti članovi u prošlosti bili bliski upravi i dobivali novac, usluge, vozili skupocjene automobile koje su, pak, dobili od šefova ovog beogradskog kluba... Buku na tribini prate eksplozije petardi, dimnih bombi. Najžešće je pri dnu tribine i na jednom od ulaza. Na snimci se vidi nekoliko mladića golih do pasa prema kojoj se kreće grupa navijača. Policajci i žandarmi na atletskoj stazi na južnoj tribini još uvijek pasivno promatraju tučnjavu. U jednom trenutku s tribine donose ozlijeđenog navijača i stavljaju ga u vozilo Hitne pomoći. Metež na tribinama još traje... Na snimkama se vidi kako huligani Alcatraza sustižu i okružuju te ih vuku u dno tribina gdje su ih pretukli te pržili bakljama, svukli do gola i, na kraju, izbacili.

Zbunjeni i dezorijentirani

Ozlijeđeno je više od dvadesete navijača i četvorica policajaca. “Odakle si?” pita službeni kamerman jednog od njih? “Iz Splita!” Zbunjeni su i dezorijentirani. “Ruke iznad glave!” čuje se naredba policajca nakon čega svi stavljaju ruke na zatiljak. Vode ih kroz tunel. Jedan od njih je potpuno gol... Iako scene izgledaju prilično brutalne i šokantne, svi poznavatelji policijskog postupanja s nasilnicima na stadionima opisat će ih kao rutinske postupke policije u navijačkim neredima.

Krvavi, dezorijentirani, prestrašeni, ali živi. Jer, tvrde nam poznavatelji beogradskog navijačkog miljea, kordon policije koji je okružio šestoricu Hrvata na atletskoj stazi spasio ih je od sigurnog linča bijesnih navijača koji bi ih možda i pretukli do smrti na tribinama.

Dvanaest ubojstava

Valja podsjetiti da su prijašnjih godina sukobi Grobara i Delija te njihovih frakcija završavali i ubojstvima, a u protekle 24 godine zabilježeno je 12 ubojstava među navijačima dvaju suparničkih klubova. Navijački vođe ubijani su i u klasičnim kriminalnim obračunima, ali i u bizarnim situacijama. Primjerice, 30. listopada 1999. godine raketa ispaljena s Juga pogodila je navijača Zvezde na sjevernoj tribini stadiona JNA, 17-godišnjeg Aleksandra Radovića, u prsa i smrtno ga ranila. Aleksandar Stanković, poznatiji pod nadimkom Sale Mutavi, jedno je vrijeme tako bio istaknuti član Delija, a potom je za novac prešao u tabor navijača Partizana i postao vođa Grobara.

Likvidiran je 13. listopada prošle godine u blizini beogradskog Okružnog zatvora, a ranjen je njegov tjelohranitelj Milorad Đ., koji je inače radio kao zatvorski čuvar! Cijeli Partizanov svijet došao mu se pokloniti, kao i neki od suparničkih navijača… Uz to, on je bio jedan od onih koji su preuzeli vodstvo grupe na južnoj tribini u razdoblju njezine najveće krize, oformio je ekipu pod nazivom Janičari. Radi se o otpadnicima Delija, ljudima koji su izbačeni iz navijačke grupe, pa su odlučili postati prva ekipa na Partizanovom jugu… Paradoksalno, ali istinito.

Osim Saleta Mutavog, ubijeno je još nekoliko istaknutih vođa navijačkih skupina Partizana i Crvene zvezde. Alen Kostić Kubi (31) vođa Zabranjenih, smrtno je ranjen kad je u njega 14. kolovoza prošle godine rafal iz kalašnjikova zbog dugogodišnjih neraščišćenih kriminalnih poslova sasuo Nikola Elezović (25) koji je u njega pucao pod utjecajem narkotika. Aleksandra Joksića (34), vođu navijačke skupine Young Boysa, ubio je hicem u glavu zbog 150 eura duga zbog droge Konstantin Đatlov (22) 29. studenog 2015. u Rakovici kod Beograda. Također zbog neraščišćenih poslova oko droge ubijen je 18. rujna 2015. godine i vođa navijačke skupine Crvene zvezde Aleksandar Roganović (21) iz Veternika. Velibor Dunjić (29), vođa Hijena, navijačke skupine Crvene zvezde, ubijen je u klasičnoj zasjedi ispred splavi Džimis na beogradskom ušću 16. svibnja 2014. godine.

Sva ova ubojstva samo potvrđuju da je srbijanska navijačka scena povezana s beogradskim podzemljem, kriminalom, članovi kriminalnih skupina u glavnom gradu Srbije svoj interes vide upravo u navijačkim grupama i u njihovu angažmanu. Ono što je na hrvatskoj navijačkoj sceni nezamislivo, a što je u Srbiji posve normalno, prijelazi iz rivalskih navijačkih grupa Delija i Grobara sasvim su uobičajeni i glavni motiv je novac.

Isto tako, navijači u Srbiji infiltrirani su u klubove. Uprave slušaju navijače, članovi vodstva grupa sjede u Skupštinama, sudjeluju u donošenju odluka, utječu na iste. A ako netko slučajno odluči ne postupiti kako oni kažu, nerijetko se odlučuju na prijetnje, fizičke napade. Neki od istaknutijih navijača u Srbiji sinovi su pripadnika i šefova srbijanskih tajnih službi, policije, pa imaju zaleđe. Navijačke grupe u Srbiji sprega su kriminala i ulice, produžena ruka kriminalnim aktivnostima, čiji se članovi nerijetko regrutiraju za svakakve poslove. Kako su na srpskoj (ne)navijačkoj sceni navijački kodeksi prisutni u manjoj mjeri nego negdje drugdje u Europi, u zemljama gdje je navijačka situacija zdravija (tu spada i Hrvatska), ne treba posebno ni čuditi što su pripadnici beogradskog podzemlja, koji su prisutni među Grobarima, odlučili angažirati “prijatelje po kriminalu” iz Splita kako bi bili uz njih u čišćenju protivničke frakcije koja također ima neke svoje nenavijačke interese na tribini, tvrde mediji u Srbiji.

Nedugo nakon uhićenja šestorice Splićana u Beogradu mediji u Srbiji bliski Aleksandru Vučiću plasirali su i tezu kako su šestorica Hrvata došla s namjerom da neredi na stadionu budu samo fitilj koji bi u konačnici imao destabilizaciju predsjednika Vučića. Nešto slično dogodilo se i nakon ubojstva Saleta Mutavog.

Dva tjedna nakon njegova ubojstva u jednoj garaži u Jajincima, nedaleko od kuće oca tadašnjeg premijera Vučića, u kontejneru je otkriven arsenal oružja i odmah je puštena u javnost opcija da je ono trebalo poslužiti za atentat na premijera koji je prozvao sigurnosne službe. Je li podudarnost ovih scenarija slučajna ili ne? I dok se u medijima nekoliko dana napuhavala teza o “Hrvatima koji su došli rušiti Vučića”, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović spustio je loptu na zemlju rekavši kako na cijeli događaj ne treba gledati kao na teoriju zavjere, nego motive tražiti prvenstveno u kriminalno-menadžerskim klanovima i njihovim međusobnim obračunima.

I Davor Božinović, hrvatski ministar unutarnjih poslova, rekao je kako policije dviju država surađuju na rasvjetljavanju cijelog slučaja i pružaju jedna drugoj korisne informacije. Među njima je i ona da je u danima neposredno prije nereda jedan od nogometnih menadžera iz Hrvatske, s podebljom kaznenom evidencijom zbog prevara i krivotvorenja, u svom luksuznom terencu odlazio u Beograd gdje navodno mešetari s nekretninama.

Postoje i neke zasad samo operativne informacije da su on i menadžer iz Splita bili “hrvatske veze” u angažiranju šestorice Splićana koji su u dva luksuzna vozila prešli hrvatsko-srpsku granicu na Bajakovu. Zagrebački “biznismen” je prema toj verziji bio osoba koji je u jednom luksuznom beogradskom hotelu održavao sastanke s naručiteljima i koji je i smjestio “izvođače radova” iz Splita. Cijena njihova angažmana bila je 150.000 eura, ali s obzirom na to da se čitav posao izjalovio, sada i oni navodno strepe za vlastite živote, a posebno su, kažu nam izvori bliski istrazi, u strahu od naručitelja kojeg ne smiju prokazati.

Kriminalni motivi

Jesu li im platili, radi li se o vraćanju nekih starih dugova ili čisto o prijateljskoj (kolegijalnoj) usluzi, ili čak o “slavi”, to je nejasno. Ali, ono što se zna jest to da motivi za ovo (ne)djelo nisu bili samo navijački, nego i kriminalni. Uhićeni hrvatski državljani pred tužiteljstvom su se branili šutnjom, ali jedan je od njih ipak odlučio progovoriti na policijskom saslušanju:

“Angažirala nas je osoba iz Beograda, nismo znali što se sprema, rečeno nam je da trebamo čuvati jednu osobu na tribinama”, prenosi srpski Kurir. Isti je huligan navodno izjavio kako je od jednog Grobara za taj posao dobio 8000 eura.

Što je istina, a što samo konstrukcija. I dok im nad glavom visi klatno od mogućih 12 godina zatvora, sasvim je izvjesno da će sva šestorica Splićana, aktivnih u svijetu borilačkih sportova, a posebno kick boxinga i MMA, novu 2018. godinu čekati iza rešetaka beogradskog Okružnog zatvora. U samicama, daleko od obitelji i prijatelja.

I dok njihove obitelji i odvjetnici smišljaju način kako da ih izvuku iza rešetaka, a političari korist od njihova nepromišljenog poteza, jedna adrenalinom natopljena životna epizoda koja im je trebala donijeti slavu i novac pretvorila se u potpuni fijasko. Ako ne i nešto puno gore i opasnije. Izvjesno je samo da su sada u samicama beogradskog zatvora, odvojeni od ostalih zatvorenika, najsigurniji. Ako uskoro i izađu na slobodu, a beogradski ih sud odluči deportirati u Hrvatsku, nije nemoguće da ih i na hrvatskoj granici ne dočeka - policijska marica.

ANTE FIRIĆ MRVICA (26)

Najteže je prošao u sukobu s navijačima jer je dobio nagnječenje mozga, kontuziju glave i ozljedu šake. Nakon što je nekoliko dana proveo na VMA, i on je prebačen u centralni istražni zatvor. Bio je dio grupe od koje je naručeno premlaćivanje hvarskog ugostitelja Frana Žuvele. Firić je s ekipom svoga brata uletio u kafić Marinero i Žuvelu premlatio šakama i pivskim kriglama. Gotovo na svakoj fotografiji s utakmice u Beogradu vidi se Firićevo krvavo lice. U Srbiju je ušao 12. prosinca, a po svemu sudeći bio je pozvan na “akciju” u Humskoj. Nije evidentiran za sudjelovanje u navijačkim neredima.

IVAN RONALD MIŠKOVIĆ (18)

Damir Tovarović mu je idol i na njegov nagovor otišao je u Beograd. On je zasad najslabija karika jer srbijanska policija tvrdi da je u njegovoj hotelskoj sobi našla krunski dokaz. Pismo na listu papira s bloka u hotelskoj sobi gdje je djevojci ostavio poruku: “Ljube, imam opasan, vrlo opasan dan, zato ti i pišem jer tko zna kako će biti. Dobit ću možda malo batina, ali ću ih dati više, puno više”. Dalje u pismu navodi da njih 150 ide u tučnjavu s njih 600 s druge strane i poručuje: “Malo se brinem, ali ne odustajem”.

STJEPAN MIHOVILOVIĆ KLIS (30)

Bio je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog dviju pljački, benzinske crpke i kladionice. U zatvoru je jednog pravosudnog policajca podmitio sa 400 eura da mu dostavi mobitel. Čuvarima je pobjegao 26. rujna 2012. godine nakon što je pušten na sprovod u Bristovici u kaštelanskom zaleđu.

Iste je večeri uhićen u klubu na Bačvicama.

DAMIR TOVAROVIĆ - “SPLITSKI GRIZLI” (37)

Bivši je prvak Hrvatske u boksu i brončani sa svjetskog kickboxing prvenstva u superteškoj kategoriji od prije nekoliko godina, no tvrde da je ispodprosječni borac. Supruga Mia mu je odvjetnica. Redovito ga posjećuje u zatvoru.

Brankica Stanković, istraživačka novinarka: Huligani su potpuno zaštićeni. Postoji neraskidiva veza između politike, uprave klubova i navijačkih grupa

Koja je verzija najbliža motivima sudjelovanja Hrvata u neredima na stadionu Partizana: je li to pomoć jednoj od sukobljenih strana u bitki za prevlast na tribinama, kriminalni obračun povezan s narkoscenom ili obračun zbog neisplaćenih provizija menadžerima?

- Na osnovi poznatih činjenica, može se reći da je sve to na neki način povezano. Huligani u svakodnevnom životu za redovnu ‘plaću’, pokraj one u klubu, rade uglavnom kao osiguranje u klubovima. Brojni su dokazi za to u arhivi crne kronike. Ti isti klubovi spominju se kao mete racija policije u borbi protiv narkotika. Upadljivo je da država nekad češće, a nekad rjeđe provodi te akcije. Javna je tajna da pojedini vođe huligana uzimaju postotak od prodaje igrača, pitanje je samo zašto nadležne institucije o tome šute.

Koje su najznačajnije skupine navijača Partizana i kako funkcionira njihova scena?

- Na tribinama Partizana u ovom trenutku postoje tri grupacije koje se bore za prevlast. To su Janjičari, dominantni na tribini od 2013. kad su u brutalnim obračunima otjerali ekipu Alkatraz čiji su vođe spomenuti još u serijalu Insajdera 2009. godine. Postoje informacije da se oni pokušavaju vratiti. Treća grupa su Vandal Boys iz Novog Beograda.

Koliko je istine u tome da su neki od istaknutih vođa navijačkih skupina sinovi bivših policajaca? U kojoj mjeri možemo govoriti o utjecaju politike na navijačke grupe i obrnuto?

- Nemamo informacije o tome da su neki od istaknutih vođa sinovi bivših policajaca. Međutim, odavno je poznata, i to smo dokazali u serijalu prije nekoliko godina, činjenica da su huligani potpuno zaštićeni. Postoji godinama neraskidiva veza između politike, uprave klubova, a samim time i navijačkih skupina.

Smatrate li da je policija trebala imati neka saznanja o tome što se priprema?

- Apsolutno. Postoje zakoni, pravilnici nacionalnih saveza i Fife, koji jasno navode koje su pripremne aktivnosti za utakmice visokog rizika, a to je danas u Srbiji svaki derbi. To znači da je policija itekako odgovorna i nadležna za kontrolu i sigurnost na stadionu i oko njega. Zakonska je obaveza da znate kome prodajete ulaznicu, imenom i prezimenom. Bivši tužitelj i jedan od autora prvog zakona u Srbiji za borbu protiv huligana, Zoran Jakovljević, izjavio je nedavno za Insajder da bi utakmica, kada bi se primjenjivao zakon, izgledala kao opera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:15