KOMENTAR

ŠTO JE OVO TREBALO ŠUSTARU? Riješio se jedinih koji su u ovoj državi nešto pametno radili

Boris Jokić Predrag Šustar
 EPH

Boris Jokić i ostalih šest članova ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu zatražili su od ministra obrazovanja Predraga Šustara da ih redom razriješi. Sudeći tempom kojim ministar radi, mogli bi se načekati.

- U ovoj zemlji ne možeš dati niti ostavku – obrazložio je Jokić službenu formulaciju o planiranom odlasku. Budući da su, dakle, u ožujku drugi put imenovani odlukom ministra Šustara za čelnika radnoga tijela koje organizira i provodi jedinu pokrenutu reformu u državi – ostavka – barem tako Jokić objašnjava je formalno nemoguća.

Dok se čeka ministrovo razrješenje kao i njegov nastup sazvan za petak u 10 sati na kojem bi se trebao konačno izjasniti o situaciji, hrvatskim mrežnim prostorom diže se val ogorčenja. Očito je da je Jokić, znanstvenik artikulirana vokabulara koji je prije godinu i po postao osvježenje na medijskoj sceni, osvojio mnoge. Prosvjetari i učenici aktivni na društvenim mrežama tako po profilima mijenjaju svoje slike njegovom, dajući mu podršku u odluci da ne pristaje na politički pritisak. Val podrški, od sindikata, udruga, poslodavaca, roditelja, polako se valja, najavljuju se prosvjedi...

Što je to sve trebalo ministru Šustaru? Trodnevnom šutnjom i ignoriranjem zahtjeva da se izjasni do danas u podne o tomu stoji li ova Vlada uistinu iza reforme, a ako stoji zašto ne radi posao koji bi morala, Šustar se pokazao mlakim ministrom. Oni koji u ovom trenu traže njegovu ostavku zaboravljaju da niti jedan ministar u ovoj državi nije otišao zbog nečinjenja, već upravo suprotno.

Sedmeročlana ekipa na čelu s Jokićem danas je pokazala da ima stav i da, bez mogućnosti povratka, odlazi. S njima, gotovo je neupitno, odlazi i mogućnost eksperimentalne primjene reforme od ove jeseni, ako ne i čitav projekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:29