(PRE)SPORA PROCEDURA

'ŠTO JE S NAŠIM MAREKOM!?' Obitelji nestalnog Poljaka dosta grča, išekivanja i neprospavanih oči. Od naše policije traže hitne odgovore

 
Marek Krzysztof Wozniak
 Slobodna Dalmacija

"Ne mogu Vam opisati kroz što prolazi moja obitelj, a posebno majka i to nakon tri i pol godine neprospavanih noći, grča i iščekivanja bilo kakve informacije o našem Mareku", riječi su Agnieszke Wozniak, sestre Poljaka Mareka Krzysztofa Wozniaka koji je u dobi od 32 godine nestao na Biokovu u kolovozu 2014. godine.

"Trzamo na svaki zvuk, telefonski poziv i SMS jer samo čekamo kada će nam netko napokon potvrditi da pronađene ljudske kosti odgovaraju mom bratu, ali ništa. Šutnja i muk. Jako je to bolna situacija, gora nego iz noćne more. Dio mene zna da kostur pripada mom bratu, a drugim dijelom se opet nadam da nije. Ipak, sve što sada želim jest da se ova kalvarija napokon završi i da Mareka u Božjem miru sahranimo uz njegova oca - za "Makarsku kroniku" kaže Agnieszka Woznika, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Obitelj Wozniak, koja već tri i pol godine iščekuje bilo kakvu informaciju o svom sinu i bratu, niti nakon 20 dana od kada je na predjelu Budovčići iznad Velikog Brda i ispod litice na oko 700 metara nadmorske visine pronađen ljudski kostur za kojeg se pretpostavlja da odgovara Mareku, nije zaprimila nikakvu obavijest od MUP-a, Županijskog državnog odvjetništva ili poljskog veleposlanstva u Zagrebu.

Agnieszka Wozniak plačnim glasom je u telefonskom razgovoru kazala kako je njezina obitelj - ona, majka Maria i sestra Silvia - uspjela razgovarati tek s pripadnicima makarske ispostave Hrvatske gorske službe spašavanja. Od ostalih institucija nitko im se nije javio.

Spasioci su im, kaže, pružili sve potrebne informacije, poput one da je uz kostur pronađen ruksak sive boje s logotipom poljskog mobilnog teleoperatera, baš onakav kakav je i Marek bio ponio na Biokovo tog kobnog 3. kolovoza kada je izišao iz apartmana u Krvavici.

Makarska, 040714.
Potrazna akcija HGSS-a na planini Biokovo iznad mjesta Bast kod Baske Vode blizu Makarske u kojoj se traga za poljskim drzavljanom koji se jucer uputio na planinu iz mjesta Krvavica. Akcija traje od jutros, a u njoj ucestvuje 30 pripadnika GSS-a s dva potrazna psa i helikopter HRZ-a koji je prevozio spasioce na planinu.
Na fotografiji: Pripadnik GSS-a promatra planinu Biokovo.
Foto: Ivo Ravlic / CROPIX
Ivo Ravlic / CROPIX

Da bi kostur uistinu mogao odgovarati nesretnom Wozniaku, potvrđuju i ostale osobne stvari koje su pronađene u Budovčićima, a ključna je osobna iskaznica na ime Krzysztof Marek Wozniak. U pronađenom ruksaku nalazile su se i dvije prazne boce vode od 1,5 litre i novčanik, a pored kostura sve ono što je i ponio sa sobom: fotoaparat u futroli, mobitel marke Samsung, tenisice i kratke hlače.

Kada će obitelj Wozniak doznati bilo kakvu informaciju, pa i onu o potrebi dolaska u Hrvatsku budući da se DNK profil dobiven nakon uzimanja uzorka iz kosti mora usporediti s profilom člana obitelji, odnosno preko krvi, dlake ili sline, ne zna ni ŽDO Split što je vidljivo iz dopisa glasnogovornice Rene Laura, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon što su službenici PP Makarska obavili očevid u Budovčićima, kosti su prevezene na Odjel patologije KBC-a Split, a kako su nam kazali djelatnici Odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske, ŽDO Split, kojem je podneseno posebno izvješće, nadležno je za daljnje postupanje.

- Ističem da je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu izdalo nalog za provođenje dokazne radnje očevida na mjestu događaja i nalog za obdukciju ljudskih kostiju nepoznate osobe. Činjenica je da nije izvršena usporedba DNK profila i za sada nije utvrđen identitet nestale osobe - stoji u dopisu glasnogovornice ŽDO-a.

Kakvu agoniju do utvrđivanja identiteta pronađenih ljudskih kostiju prolazi obitelj Wozniak, potvrdio nam je i tajnik HGSS-a Makarska Stipe Bušelić koji je kontaktirao s Marekovom sestrom. Kako kaže Bušelić, obitelj je najveći šok doživjela kada je na web stranici JU Parka prirode Biokovo pročitala da je na Biokovu okončana potraga za Poljakom, odnosno njihovim bratom i sinom.

- Marekova sestra mi je kazala da je njihova majka Maria umalo doživjela srčani udar kada je doznala da je u Budovčićima pronađene ljudske kosti i da je riječ o Mareku. Osobno sam im mailom ustupio službene informacije koje smijem iznijeti i pojasnio proceduru oko identifikacije. Rekao sam im da prema onome što je odrađeno na terenu i pronađenim predmetima osnovano sumnjamo kako bi se moglo raditi o Mareku te sam im prenio informacije o bojama pronađenih stvari što su i tražili. Napomenuli su mi da su kontaktirali veleposlanstvo Republike Poljske od kojeg nisu dobili nikakvu informaciju tako da su još u nevjerici i iščekivanju. Ali, eto, procedure su takve i očito se ne mogu ubrzati jer je riječ o stranom državljaninu - kaže Bušelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:21