OBORINA

ŠTO JE TO DANAS UJUTRO PADALO U ZAGREBU? Poznata hrvatska meteorologinja objasnila neobičnu pojavu koja je iznenadila stanovnike metropole

Ilustracija
 jutarnji.hr

U okolici Zagreba jutros je padala prolazna susnježica, dok je u užem središtu grada u 7 sati zabilježeno padanje takozvanog zrnatog snijega. RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar za Vijesti.hr objasnila je o čemu je riječ.

"Radi se o oborini koja pada iz tmurnog oblaka Stratusa koji u pravilu ne donosi oborine i to kad se temperatura ispod podnice oblaka kreće oko nule. To su i inače temperature na kojima se i najmanje razlike odražavaju na vrstu kristalića, pahuljice ili kapljice koje nastaju u zraku, pa u takvim situacijama možemo dobiti nekoliko po sastavu i izgledu različitih oborina kao što su primjerice solika, ledena zrna ili ledene iglice, uz već spomenuti zrnati snijeg.

Iako na prvi pogled izgledaju vrlo slično, one se razlikuju u nekim detaljima. Znati snijeg prepoznat ćete po tome što je vrlo sitan, promjer mu je manji od 1 milimetra, kad pada ne šušti, ne drobi se i ne odskače od podloge. Ledena zrna i solika su veći, i do 5 milimetara, a soliku ćete prepoznati po tome što su zrna bjelkasta, neprozirna.

Po svojim osnovnim karakteristikama su, dakle, različite, no jedno im je zajedničko: ne stvaraju značajniji snježni pokrivač, padaju kratko, u pravilu svega petnaestak minuta nakon čega prelaze u druge poznatije i dosadnije oblike oborine. I najčešće najavljuju neke značajnije promjene u strujanjima pa i dolaske ozbiljnijih zimskih uvjeta", napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:39