BANSKI DVORI

ŠTO JE TO IVAN PERNAR RADIO S DRUGE STRANE MARKOVA TRGA? Zastupnik viđen kako ulazi u zgradu Vlade u dramatičnim trenucima za Plenkovićevu koaliciju

U Vladi su nam rekli da Pernar dolazi ručati u kantinu u njihovoj zgradi te da ni s kim u Vladi nije imao sastanak, no Pernar to nije htio komentirati
 Goran Mehkek / CROPIX

Ivan Pernar, jedan od osnivača Živog zida, a sada predsjednik Stranke Ivana Pernara, prošlog je ponedjeljka, 28. listopada, viđen kako u prijepodnevnim satima ulazi u zgradu Vlade.

Budući da je u to vrijeme bilo neizvjesno hoće li zbog različitog stava prema štrajku prosvjetara opstati koalicija HDZ-a i HNS-a (tek je u srijedu, 30. listopada, na širem koalicijskom sastanku postignut dogovor i HNS je pristao podržati proračun), informacija o tome da je Pernar viđen u Vladi postala je dodatno intrigantna.

Ne prakticiraju

Naime, u slučaju da je premijer Andrej Plenković izbacio HNS iz koalicije, a želi izbjeći prijevremene izbore, HDZ bi vladao s minimalnom većinom u Saboru od samo 76 zastupnika. Kako je Pernar jedan od najžešćih oporbenjaka u Saboru, teško je pretpostaviti zbog čega je išao u Vladu pa smo Vladi poslali upit kojim je poslom Pernar otišao na drugu stranu Markova trga.

Cijeli dan nije bilo odgovora i tek nakon dodatnog upita u Vladi su nam rekli da Pernar dolazi ručati u kantinu u njihovoj zgradi te da ni s kim u Vladi nije imao sastanak.

- Tu i tamo ga se, rijetko doduše, zna vidjeti - glasilo je objašnjenje.

Obratili smo se i Pernaru. Rekli smo mu kako dosad nismo čuli da zastupnici idu na ručak u Vladu pa bi nam bilo zanimljivo saznati kako to da je odlučio ići na ručak tamo, je li hrana u Plenkovićevoj kantini bolja nego u saborskoj, ili postoji neki drugi razlog. Pernaru smo poslali i upit je li mu trebalo kakvo posebno odobrenje da bi mogao ručati u Vladinu restoranu.

Odgovor, međutim, nismo dobili.

- Ne dajem izjave za Jutarnji list - kazao je Pernar.

Pokušavajući utvrditi kakva su pravila i gdje sve zastupnici mogu ručati, razgovarali smo s više saborskih zastupnika te s nekoliko osoba koje su radile ili rade u Vladi. Svi su naši sugovornici bili iznenađeni kada su čuli da Pernar jede u Vladi i rekli da saborski zastupnici to ne prakticiraju.

- Restoran u Vladi funkcionira drugačije nego onaj u Saboru, puno su stroža pravila. Postoji odvojena kantina u kojoj jedu službenici i posebna u kojoj jedu dužnosnici. Pravilo je da se u Vladi hrane samo oni koji u njoj i rade. Jedine su iznimke kada netko dođe na koordinacije ili neke sastanke pa ga domaćin povede na ručak - kaže osoba koja je dio staža odradila u Vladi i dobro je upućena u pravila na obje strane Markova trga.

Bolja hrana

Navodi i kako se za sve osobe kojima radno mjesto nije u zgradi Vlade, a žele u njoj ručati, daje posebno odobrenje koje potpisuje šef kabineta. Tako su u vrijeme SDP-ove Vlade s posebnim odobrenjem u njihovu restoranu ručali službenici za opće poslove te članovi Državnog izbornog povjerenstva.

Naši su nam sugovornici pojasnili zašto su u Vladi tako stroga pravila o tome kome se može poslužiti objed.

- Tamo se okupljaju ministri i raspravljaju o temama koje nisu za svačije uši. Govore o temama koje su imali na užem kabinetu, razgovaraju o problemima i političkim potezima koje će povući. Teško mi je zamisliti da puštaju Pernara i dopuštaju mu da sluša što pričaju - kaže jedan dužnosnik s kojim smo razgovarali o ovoj temi.

Druga osoba koja je zaposlena u Vladi kaže kako je bila u situaciji da osobe koje su došle izvana i sudjelovale u radnim skupinama ili bile na sastancima pozove na ručak. Ta vrsta gostiju je mogla jesti u njihovoj kantini, ali je za njihov ručak trebalo platiti punu cijenu koja je dvostruka u odnosu na ministre i druge zaposlenike Vlade za koje vrijedi subvencionirana cijena.

Kao razloge zbog kojih se ne može iz Sabora dolaziti na ručak u Vladu kako se tko sjeti, naši su sugovornici istaknuli činjenicu da je Sabor puno veći od Vlade, u njemu ima puno više ljudi i kuharima bi bilo nemoguće planirati količinu obroka koje trebaju pripremiti kada bi svatko mogao ići na ručak gdje mu se prohtije.

Svi su sugovornici složni u ocjeni da se u Vladi poslužuje puno bolja hrana nego u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49