REAKCIJE

ŠTO NA SVE KAŽU SLOVENSKI MEDIJI Evo kako su u susjednoj državi popratili odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu

Slovenski mediji s ogromnim zanimanjem su pratili odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Sudeći po količini vijesti vezanih za arbitražu na njihovim portalima, stječe se dojam da je ovo za susjednu državu bio glavni događaj godine.

Naravno, posvuda prevladavaju naslovi da je Piranski zaljev većinom slovenski, ali nema bombastičnih naslova i poruka, već samo činjenično stanje. Neki mediji, poput mariborskog dnevnika Večer, u glavnom naslovu spominju da je Slovenija izgubila Svetu Geru. Veliku pozornost izazvala je i poruka iz veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koje je naglasilo da neće zauzeti ničiju stranu te da je riječ o bilateralnom sporu koji tek treba riješiti.


Delo ima izvještaj i iz slovenskog primorja gdje su građani govorili što misle o arbitraži. Međutim, nisu naišli na neki veliki odaziv, budući da su svi manje-više bili nezainteresirani za događanja iz Haaga.

- Najvažniji su dobrosusjedski odnosi - rekao je za Delo jedan Slovenac, ali i jedan Hrvat.


Također, većina slovenskih medija ističu veliko slavlje u zaseoku Hotiza kod Svetog Martina na Muri koje je završilo u Sloveniji.

Na portalu SiOL objavljena je velika karta 'junctiona' i graničnih crta s naslovom - ovdje je granica između Hrvatske i Slovenije. Odmah ispod je izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da 'odluka iz Haaga nije obvezujuća za Hrvatsku'.

Sa stranice Slovenskih Novica također strši Andrej Plenković s izjavom 'štitit ćemo svoje interese', a zanimljiva im je i činjenica da će Hrvatska morati platiti pola arbitražnog postupka iako je prije dvije godine izašla iz same arbitraže.

Žurnal24 je prekopirao tweet HRT-ova novinara Damira Smrtića i u naslov stavio 'Uzeli smo Piranski zaljev, a dali im Joška Jorasa'.

24ur prenosi izjavu Alaina Pelleta, člana slovenskog odvjetničkog tima, koji je potvrdio da je Slovenija dobila doticaj s međunarodnim vodama. Doduše, dodaje se da nitko od Hrvata nije bio na izricanju presude budući da oni tu odluku neće priznati.

Za 24ur je progovorio i Joško Joras koji se boji da će ga Hrvatska - izbrisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:33