PORTRET MARTINE DALIĆ

ŠTO NAKON OSTAVKE? Za očekivati je da će Martina Dalić još jednom sreću potražiti u privatnom sektoru

 Goran Mehkek / CROPIX

Objašnjavajući zašto je bila najpozvanija pisati lex Agrokor, Martina Dalić je u veljači ove godine odgovorila saborskom Odboru za gospodarstvo da posjeduje “jedinstveno iskustvo i u privatnom i u javnom sektoru, znanja i akademske titule”... Kao najprikladniju osobu koju ova Vlada ima, kazala je, to ju je kvalificiralo za bavljenje ovim problemom. Jedinstveno iskustvo i znanje, pokazalo se, mogu biti i veliki problem kada se nesmotreno pokušaju spajati privatno i javno.

U karijeri dugoj više od četvrt stoljeća Martina Dalić se uspjela profilirati ne samo kao dobar stručnjak u području ekonomije, osobito financija, već i kao vrlo poduzetna, predana, strastvena osoba. A to baš nije čest slučaj. No, kako se to obično dogodi, na kraju presuđuje karakter.

Kada je prvi odlučila napustiti jednog premijera, bilo je to u vrijeme predizborne kampanje 2007. godine, kada se Ivo Sanader natjecao za drugi mandat. Premda je bilo poznato da ne želi biti dio buduće Vlade, ipak je morala aktivno sudjelovati u izbornoj kampanji.

Drugi premijer kojemu je rekla “zbogom” bio je Tomislav Karamarko koji se također pripremao za dobivanje izbora. U javnom objavljenom oproštajnom pismu, njemu i HDZ-u Dalić je zamjerila što nisu spremni jasno odrediti svoju ekonomsku platformu i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

“Premalo sadržaja”

“Previše je percepcije, dojmova, retorike, a stvarnog sadržaja i, što je još važnije, sadržaja koji bi pogađao u stvarne uzroke krize, po mom znanju i iskustvu je premalo”, poručila je Dalić koja je nakon toga nastavila raditi u Saboru kao nezavisna zastupnica. Potom je nakratko otišla u MMF, ali rado se odazvala pozovu novog premijera Andreja Plenkovića jer je procijenila da će imati dovoljno prostora za realizaciju svog viđenja ekonomije.

Dugo je činilo da premijer i potpredsjednica dobro surađuju, da se nadopunjuju i razumiju. Međutim, slučaj Agrokora pokazao se mnogo kompleksnijim nego što se mislilo: na kraju je progutao i glavnog aktera u procesu spašavanje koncerna.

Depolitizacija

Nitko ne spori da se Matina Dalić nesebično davala u nastojanju da se izbjegne katastrofa za hrvatsko gospodarstvo. Možda je u tome i uspjela, ali ostaje činjenica da je ujedno dopustila da slučaj Agrokor u potpunosti odredi njezin mandat potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. Kako sama navodi u jednom mailu: “Ja sam se danas bavila neporeznim nametima u pokušaju da dokažem kako Ministarstvo gospodarstva ima smisla”.

Činjenica jest da se ni jedan ministar gospodarstva do sada nije proslavio i u svojim mandatima uglavnom su gasili požar kada bi se neko od državnih poduzeća našlo u problemima. U slučaju Martine Dalić, to bavljenje problematičnim poduzećima samo se proširilo i na dva privatna - najprije Inu, a onda i Agrokor - premda je sama veliki zagovornik nemiješanja države u privatni sektor.

Kada je došla u Vladu, Dalić je najavljivala značajno poboljšanje poslovne klime i napredovanje Hrvatske na ljestvici Doing business, kao i depolitiziranje te uvođenje profesionalnog upravljanja u državna poduzećima. Jedno od područja njenog interesa bila je i reforma javne uprave, pa je kao nezavisna zastupnica u Saboru čak napisala dva zakona iz tog sektora.

Manji nameti

Međutim, u javnoj percepciji, s čijom se važnošću u političkom životu ipak više puta suočila, ostat će upamćena samo po jednoj stvari: netransparentnom vođenju ili nadgledanju procesa restrukturiranja Agrokora. Stručna javnost, pak, u prilog će joj dodati i smanjenje parafiskalnih nameta, uz obavezni žal što se od Agrokora nije stigla baviti drugim problemima.

Kako upravljanje državnim poduzećima ostaje najtrusnije područje hrvatske ekonomije, nema dvojbe što bi trebao biti i glavni izazov nasljednika Martine Dalić. Međutim, da bi se njima upravljalo na profesionalan način, konačno “da” morat će reći politika. Ako ništa drugo, na taj bi se način barem smanjio broj afera.

Nakon posljednjeg odlaska iz državne uprave, za očekivati je da će Martina Dalić još jednom sreću potražiti u privatnom sektoru. Barem na neko vrijeme. Ipak, ona je od onih čiju volju i energiju nikad ne treba podcijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:49