PLENKOVIĆEV PLAN

ŠTO NAS ČEKA U 2019.? Otkrivamo sve detalje Vladinih reformi koje će obilježiti sljedeću godinu

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U idućoj godini čekaju nas izbori za parlament EU, a na kraju godine i predsjednički izbori. Vlada ulazi u treću godinu mandata, a izborna godina obično je vrijeme kada se ne rade “bolne reforme”.

Stoga smo provjerili što pojedina ministarstva planiraju u 2019., što građani mogu očekivati od novih zakona koji će se donositi i kako će sve to utjecati na standard građana. Dobili smo odgovore od svih 20 ministarstava i napravili pregled najbitnijih mjera koje planiraju u Vladi.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture: Strateški partner za Croatia Airlines

Planiraju se nastavak restrukturiranja cestovnog sektora te provedba i izgradnja ključnih infrastrukturnih objekata (Pelješki most, Istarski ipsilon, Vc koridor, most Gradiška, most Svilaj, zračne luke Split i Dubrovnik, cesta D-403...). Također, u Ministarstvu u ovoj godini planiraju napokon pronaći strateškog partnera za Croatiu Airlines.

Zaštita okoliša i energetika: Sustav gospodarenja otpada je prioritet

U Ministarstvu planiraju donijeti energetsku strategiju i strategiju niskougljičnog razvoja. Tu je i donošenje zakona i strategije prilagodbe klimatskim promjenama, daljnje osiguranje sredstava za uspostavu sustava gospodarenja otpadom, nastavak ulaganja u sustave odvodnje i vodoopskrbe te investicije s ciljem smanjenja energetske ovisnosti.

Kultura: Medijska strategija i Zakon o kazalištima

U visokoj je pripremi Zakon o umjetnicima, pripremaju se izmjene i dopune Zakona o kazalištima, a nakon toga planiraju paket koji se odnosi na financiranje, upravljanje i odlučivanje. U planu je i usvajanje medijske strategije i pripadajućih zakona koji će uključivati potporu svim medijima, ne samo neprofitnima. Do kraja godine planirana je i strategija razvoja kulture.

Turizam: Nova strategija razvoja turizma

Očekuje se usvajanje paketa turističkih zakona (Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o turističkoj pristojbi, Zakon o članarinama u turističkim zajednicama) i izrada nove strategije razvoja turizma.

Vanjski i europski poslovi: Priprema za predsjedanje Unijom

Za MVEP ova će godina biti posebno važna zbog Kina +16 summita u Dubrovniku, ali još su važnije pripreme za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. Znamo da postoje problemi oko tih priprema, pa će se u Vladi morati trgnuti kako bi sve bilo na vrijeme gotovo.

Gospodarstvo, poduzetništvo i obrt: Rasterećenje od 626 milijuna kuna

Ministar Darko Horvat najavljuje novi plan administrativnog rasterećenja gospodarstva vrijedan 626 milijuna kuna, s posebnim naglaskom na mala i srednja poduzeća. Početkom travnja kreće projekt START za lakše (digitalno) pokretanje poslovanja, a planirano je i podizanje stipendija za srednje strukovno obrazovanje sa 9000 na 18.000 kuna te veći broj stipendija. U travnju kreće s radom i Državni inspektorat, a od 1. srpnja bit će obvezno korištenje e-Računa u postupcima javne nabave.

Državna imovina: Zakon o turističkom zemljištu u pripremi

U Ministarstvu planiraju provedbu Zakona o Središnjem registru državne imovine i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, koji su upravo stupili na snagu, a u pripremi je Zakon o turističkom zemljištu.

Financije: Cilj je dizanje kreditnog rejtinga

Od Nove godine PDV ide sa 25 na 13 posto za svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće, žive životinje i dječje pelene. Proširuje se porezna osnovica za primjenu stope od 24 posto na 30.000 kuna, a od 1. prosinca ove godine povećan je iznos neoporezivih primitaka sa 2500 na 7500 kuna. Ministar Zdravko Marić poručuje da će nastaviti sa suficitom te smanjenjem javnog duga. Cilj je vratiti investicijski kreditni rejting zemlje.

Rad i mirovinski sustav: Službenicima plaće prema učinku

Planira se usvajanje Zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, što je podloga za nagrađivanje ili kažnjavanje rada službenika. U Ministarstvu kažu i da nastavljaju s unaprjeđivanjem mjera aktivne politike zapošljavanja, tu je i plan promjene načina rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gdje će se zavod uz nezaposlene, baviti i zaposlenima, odnosno njihovim vještinama, kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Zato se u idućoj godini pokreće pilot-projekt za poboljšanje i unaprjeđivanje vještina zaposlenih i nezaposlenih.

Regionalni razvoj i fondovi EU: Trebaju ugovoriti 85 posto novca iz EU

Ministrica Gabrijela Žalac planira u 2019. ugovoriti 85 posto europskih sredstava iz ove financijske perspektive EU (sad smo prešli 60 posto), a prema uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem želi pokrenuti projekte i za ostala područja u Hrvatskoj.

Pravosuđe: Stiže novi Ovršni zakon i novi ZKP

Izmjene Zakona o stečaju potrošača stupaju na snagu i odnose se na sve građane koji imaju blokirane račune neprekidno duže od tri godine, a čiji iznos glavnice duga iznosi do 20.000 kuna. S novom godinom slijedi i spajanje prekršajnih i općinskih sudova. Uvođenje elektroničke komunikacije na općinske sudove provest će se tijekom 2019., planira se dugoočekivani novi Ovršni zakon, ali i izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Znanost i obrazovanje: Kurikularna reforma ulazi u sve škole

U idućoj godini kurikularna reforma ulazi frontalno u sve škole, ide u drugi dio natječaja vrijednog milijardu kuna za reformu strukovnog obrazovanja, od 1.1. na snagu stupa i Zakon o udžbenicima, koji je posvađao HNS i HDZ. Iz MZO-a poručuju kako nastavljaju s dobrim tempom povlačenja novca iz fondova EU, planira se donošenje pravilnika za napredovanje učitelja, koji će nagrađivati najbolje, a nastavljaju se i edukacije za Školu za život za nastavnike.

Obrana: Raste naknada za ročnike na 3000 kn

Izradit će se dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH za desetogodišnje razdoblje, čime se definira dugoročna projekcija razvoja vojnih sposobnosti, kao i materijalni resursi za njihovu realizaciju. U 2019. povećat će se i naknada za dragovoljne ročnike s 2000 na 3000 kuna.

Zdravstvo: Gradi se dječja bolnica u Blatu

Kao prioritete u Ministarstvu Milana Kujundžića navode zdravstvenu reformu i povećanje kvalitete zdravstvene skrbi, prije svega kroz smanjenje liste čekanja, opremanje i gradnju bolnica te početak izgradnje nacionalne dječje bolnice u Zagrebu.

Poljoprivreda: Više novca iz EU za poljoprivredu

U 2019. povećana su financijska sredstva za poljoprivredu - osigurano je 7,7 milijardi kuna, iz EU fondova planiraju povući 5,4 milijarde kuna, planira se izgradnja hladnjača kao pokretača udruživanja hrvatskih proizvođača, kroz fondove EU poticat će se primarna proizvodnja te investicije u prerađivačke pogone, raspisat će se natječaji u vrijednosti od 2,3 milijarde kuna. Od 1. 1. na snazi će biti i Zakon o uzgoju domaćih životinja, na snagu stupa i Zakon o poljoprivredi, uvode se međunarodni standardi za hranu, smjernice i kodovi dobre prakse tzv. Codex Alimentarius, propisuje se sustav doniranja hrane, a planiran je i novi Zakon o vinu.

Graditeljstvo i prostorno uređenje: Duži rok subvencija za djecu

Nastavak subvencioniranja kredita i izgradnje POS stanova; izmjenama zakona u modelu POS-a produžit će se rok subvencioniranja i obiteljima koje već imaju djecu, energetski će se obnoviti više od 1000 zgrada javne namjene, kreće i energetska obnova obiteljskih kuća te se nastavlja s digitalizacijom i modernizacijom sustava.

Uprava: Ukidaju se uredi državne uprave

Početkom godine potpisuje se ugovor za projekt Centar dijeljenih usluga, kreće se s izmjenama zakona kako bi se do 1. siječnja 2020. ukinuli uredi državne uprave i pripojili županijama, priprema se projekt optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave, a dovršava se i pravni okvir za ocjenjivanja rada službenika.

Unutarnji poslovi: Strože kažnjavanje recidivista vozača

Ide se u izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čime se pooštravaju mjere kažnjavanja recidivista, i to za osam najtežih prekršaja u prometu. Povećat će se maksimalni broj negativnih prekršajnih bodova s tri na šest, uvodi se obavezni liječnički pregled nakon 67. godine, predložit će se i privremeno oduzimanje vozila. Pripreme za Schengen traju, a iz MUP-a poručuju da će nastaviti štiti najdulju izvanschengensku granicu u EU.

Demografija, obitelj, mladi i socijalna politika: Gradi se 200 novih vrtića

Priprema se novi Zakon o socijalnoj skrbi, a iz Ministarstva poručuju da će i dalje raditi na razvoju demografskih mjera. Uvodi se obiteljska kartica, čime će se smanjiti troškovi života obiteljima s više djece, a kreće i projekt izgradnje i opremanja 200 novih dječjih vrtića u cijeloj Hrvatskoj na temelju 113 ugovora vrijednih 732 milijuna kuna potpisanih ovaj tjedan, kao i drugih ranijih.

Ministarstvo branitelja: Potpuna primjena novog Zakona o braniteljima

Primjena Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:13