USKOK PROVODI IZVIDE

ŠTO SE DOGAĐALO PRIJE OBJAVE SPORNIH FOTOGRAFIJA Tolušiću nije bilo ugodno sve dok mu nisu pokazali fotografije. Njegova reakcija šokirala je sve

Kad su u Vladi dobili fotografije, ministar je pozvan da se hitno vrati iz Berlina, ali mu nisu rekli razlog
Ministar Tomislav Tolušić; u kvadratu: fotomontaža ministra Tolušića
 Bruno Konjević / CROPIX

USKOK je jučer za medije potvrdio da provodi izvide u slučaju ministra poljoprivrede i šumarstva te potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića, ali istaknuli su da zbog tajnosti postupka USKOK-a ne mogu otkrivati detalje.

Nije se obazirao

Izvidi su uslijedili nakon što je SOA već analizirala sporne fotografije te utvrdila da je riječ o sofisticiranoj montaži. Sada bi USKOK i policija trebali utvrditi tko stoji iza spornih fotografija. Tjednik Nacional informirao je, naime, potkraj prošlog tjedna vrh hrvatske Vlade o postojanju kompromitirajućih fotografija za ministra poljoprivrede i šumarstva te potpredsjednika Vlade Tolušića.

Vrh Vlade je odmah u petak dao fotografije djelatnicima SOA-e koji su počeli njihovu analizu. Istodobno je Tolušić pozvan da se hitno vrati sa službenog puta u Berlinu, ali mu nisu rekli razlog. Kako saznajemo, u Zagreb je stigao u subotu ujutro i odmah je uslijedio razgovor s istražiteljima.

Potpredsjedniku Vlade nije bilo nimalo ugodno sve dok mu nisu pokazali fotografije. Tada je rekao da zna za neke fotografije jer su mu slane poruke da postoje, ali se on na to nije obazirao i nije prijavio. To je šokiralo pripadnike policije i SOA-e jer u suprotnom bi oni već pokrenuli određene radnje. Agenti SOA-e i vrh Vlade imali su tri dana da utvrde da li je riječ o falsifikatu. Intenzivno se radili na analizi spornih fotografija te tzv. spašavanju Tolušića, a situaciju su ocijenili kao napad na samu Vladu.

SOA i Vlada koristile su se, kako doznajemo, svim raspoloživim resursima: obavili su tehničku analizu spornih fotografija, otkrili gdje su originalne fotografije snimljene, uvidjeli su da je smanjena rezolucija samih fotografija koje su bile ustupljene tjedniku, a skriveni su bili i sami metapodaci fotografija.

Odjeća, držanje...

Agenti su pregledali stotine fotografija na kojima je ministar Tolušić, analizirali njegovu odjeću, izgled i držanje te sve to usporedili sa spornim fotografijama koje oni posjeduju. Fotografija, navodno, ima više od 20. U razgovoru s agentima SOA-e Tolušić je pokazao i spremnost, kako neslužbeno doznajemo, da se testira na droge. Zasad nije poznato je li test proveden.

Agentima SOA-e ministar je u komunikaciji tijekom vikenda ukazao na sporne detalje za koje smatra kako su dokaz da on nije na fotografijama. Podsjetimo da im je skrenuo pozornost na to da ruke čovjeka na fotografiji izgledaju potpuno drukčije od njegovih te da ne posjeduje sat s bijelom narukvicom, kao i to da gotovo uvijek nosi cipele u špic, a muškarac na fotografiji ima zaobljene cipele.

Kako nekoliko tih podataka nije dovoljno da se bez sumnje utvrdi da na fotografijama nije Tolušić, SOA je pomoću specifičnog softvera analizirala same fotografije i došla do zaključka da je riječ o sofisticiranoj montaži, a u prilog Tolušiću išao je i podatak da ne postoji evidencija o njegovim putovanjima u Srbiju. Istražiteljima je svakako pomogla činjenica da je za ovaj slučaj korišten hotelski prostor u Srbiji.

Da je riječ o nekom prostoru u Hrvatskoj, bilo bi puno teže dokazati da se radi o fotomontaži. Istražiteljima, navodno, još nije poznato tko je zapravo dostavio fotografije Nacionalu i tek treba utvrditi tko stoji iza toga i s kojim razlogom. No, prema svemu sudeći, onaj tko je fotografije dostavio, želio je da se objave kao originalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:49