OSTAVKA SAVJETNIKA

ŠTO SE KRIJE IZA ODLASKA VLADE GALIĆA? 'Nitko nije uspio pobijediti bez podrške stranke, ona s takvim teretom jednostavno ne smije u izbornu godinu'

 
Vlado Galić (lijevo) i Kolinda Grabar Kitarović (desno)

Savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić jučer je dao ostavku iz “moralnih i etičkih” razloga. Može se pretpostaviti da je njegova ostavka povezana s aferom SMS, koja je buknula u rujnu nakon uhićenja Franje Varge zbog sumnji da je taj bivši policajac falsificirao prepisku između glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i suca osječkog suda u korist Zdravka Mamića.

Mjesec dana poslije tjednik Nacional objavljuje tekst u kojemu se Vladu Galića, skupa sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem, direktno povezuje s Vargom i tako se dojučerašnjeg predsjedničina savjetnika smješta u središte afere SMS.

Neodgovoreno pitanje

Galić nam jučer nije odgovorio na pitanje za što se osjeća moralno odgovornim, odnosno krivim, te ima li njegova ostavka veze (i kakve točno) s aferom SMS.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer je rekla da prihvaća ostavku svog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, a upitana je i ima li Galićeva ostavka veze s aferom SMS, te je li ostavka priznanje njegove krivnje.

- Zatražio je razrješenje zbog moralnih i etičkih razloga i ja ću tu ostavku prihvatiti do kraja tjedna. Istraga se vodi i ja se u tu istragu ne mogu i ne želim miješati. Ne bih rekla da je ova ostavka priznanje njegove krivnje. Sve će se znati kad se provede istraga do kraja, a meni je rekao da nema veze s onim za što ga se optužuje - rekla je predsjednica.

Odlično informiran izvor iz HDZ-a tvrdi da je ulazak Kolinde Grabar-Kitarović u predizbornu godinu glavni razlog zbog kojeg je Vlado Galić morao napustiti Ured predsjednice.

- Sa svim teretom koji Galić i afera SMS nose, a s čime predsjednica nema nikakve veze, ona jednostavno ne smije ući u predizbornu godinu. Galićev odlazak može se tumačiti i kao rješavanje teškog balasta - kaže naš izvor.

Na pitanje je li Galić morao otići s Pantovčaka zbog mogućih novih saznanja predsjednice o njegovim kontaktima s Vargom, naš sugovornik kaže da o tome nema informacija, te da predsjednica kao jedna od dvije najinformiranije osobe u državnom vrhu ništa ne želi riskirati.

Odlazak Galića, koji je bio važan stranački operativac bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i kojega ljudi iz aktualnog vodstva HDZ-a gledaju kao prijetnju i jednog od savjetnika koji stoji iza predsjedničina udaljavanja od premijera Andreja Plenkovića i napada na Vladu, treba promatrati i kao početak boljih odnosa predsjednice i šefa HDZ-a, tvrdi naš izvor iz HDZ-a.

- To je stvaranje uvjeta za zatopljenje odnosa s vodstvom stranke. Povijesno gledajući, nitko nije uspio bez podrške stranke. Ona s teretom afere SMS ne smije ući u izbornu godinu - tvrdi naš izvor.

VONS bez Galića

Ostavku savjetnika Vlade Galića komentirao je jučer poslijepodne i premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa.

- Vidio sam vijest da je Galić dao ostavku, ne znam je li to potvrđeno. O tome ne znam ništa više od onoga što je objavljeno. Imat ćemo u ponedeljak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnosti i možda ćemo više znati. Ali cijela ta afera nije dobra i iza toga stojim - rekao je Plenković.

Nakon Galićeve ostavke iz “moralnih i etičkih” razloga jučer se aktualiziralo pitanje bi li i potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić trebao učiniti isto.

Odgovarajući na to pitanje predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da ne može govoriti u njegovo ime. O aferi SMS i Galićevoj ostavci očitovao se jučer i Brkić.

- Žalosno je da u našoj državi nije važno tko su počinitelji kaznenih dijela i tko je pravomoćno osuđen, već tko se s kim susreo i popio kavu. Ne želim sudjelovati u tom cirkusu laži i konstrukcija - rekao je zamjenik šefa HDZ-a i potpredsjednik Sabora.

Brkić je direktno doveden u vezu s Galićem kada je tjednik Nacional objavio tekst u kojem se njih dvojica apostrofiraju kao glavni Vargini kontakti u vrijeme dok je šef HDZ-a bio Tomislav Karamarko, a Galić glavni logističar u stranci.

Podsjetimo, zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom zatvoru završio je i Blaž Curić, kum Milijana Brkića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:43