MARIJA BURIĆ PEJČINOVIĆ

ŠTO SE SADA MIJENJA U HRVATSKOJ VANJSKOJ POLITICI Nova šefica diplomacije otkrila svoje prioritete

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić
 Davor Pongračić / Cropix

Marija Burić Pejčinović u ponedjeljak je na saslušanju na zajedničkoj sjednici nadležnih saborskih odbora za vanjske i za europske poslove, gdje je dobila podršku većine članova tih odbora, najavila kontinuitet u vanjskoj politici s naglaskom na razvijanje dobrosusjedskih odnosa i istovremeno rješavanje otvorenih pitanja, snaženje srednjoeuropske i mediteranske dimenzije i daljnju suradnju sa saveznicima u NATO-u i Europskoj uniji.

Nakon 'zelenog svijetla' parlamentarnih Odbora za vanjske poslove i Odbora za europske poslove, Burić Pejčinović je dobila i potvrdu Sabora. Novoj šefici diplomacije i potpredsjednici vlade potporu je dalo 78 zastupnika, dok je 35 bilo protiv.

Pejčinović Burić će zamijeniti dosadašnjeg ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ivu Stiera za kojeg je kazala je da je s njim dosad dobro surađivala i najavila je primopredaju u utorak ili srijedu.

Odborima je Pejčinović Burić predstavio premijer Andrej Plenković koji je kazao da ćemo 'njezinim imenovanjem zaokružiti proces koji zadnjih nekoliko dana vodimo u sastavu Vlade Republike Hrvatske'.

- Smatram da će svojim političkim i diplomatskim iskustvom buduća ministrica doprinijeti da poslove rješavamo u skladu s interesima RH, međunarodnim pravom i interesima koje dijelimo - rekao je Plenković, dodavši da očekuje da će se Pejčinović Burić odlično uklopiti u tim Vlade.

- Za mene kao premijera izrazito je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude i potpredsjednica vlade, da u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi - dodao je Plenković.

Mariju Pejčinović Burić, kazao je, osobno poznaje oko 25 godina, 'otkad smo zajedno prije dosta vremena krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske'.

- Kao poliglot i dužnosnica koja je veliki dio karijere posvetila vanjskim i europskim poslovima, zaslužila je i siguran sam da će svoj posao koji je važan i bitan napraviti na najbolji mogući način - kazao je premijer i dodao da je njezinim imenovanjem njegova Vlada jedna od vlada koja u svom sastavu ima najviše žena i da je to važna poruka hrvatskim strankama.

Nova ministrica je prilikom predstavljanja u saborskim odborima kazala da promjena u vanjskoj politici neće biti i da je njezina zadaća da u ovoj 'Vladi kontinuiteta' nastavi sa započetim poslovima.

- Važan dio naše vanjske politike biti će i dalje odnos sa susjednim zemljama, s naglaskom na BiH (...) imamo otvorena pitanja s našim susjedima, ona su naslijeđena iz prošlosti i nisu jednostavna, a rješavat ćemo ih paralelno s razvijanjem dobrosusjedskih odnosa - kazala je Pejčinović Burić.

Istaknula je da će se Hrvatska nastaviti zalagati za nastavak politike proširenja EU-a na zemlje jugoistočne Europe jer je europska perspektiva ključna za transformaciju društava, sigurnost, stabilnost te i opstojnost nekih od tih država.

- Mi smatramo da nema alternative procesu proširenja, to je strateški interes Hrvatske - kazala je nova ministrica.

Kao druge glavne vanjskopolitičke ciljeve je navela snaženje srednjoeuropske i mediteranske dimenzije u okviru inicijative Tri mora i Višegradske skupine (V4) te suradnju sa saveznicima i korištenje članstva u NATO-u i Europskoj uniji za promicanje svojih interesa i za boljitak naših građana, poput ulaska u Schengen. Smatra da će hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. pridonijeti jačanju statusa unutar Unije i šire.

Posebice je istaknula gospodarsku diplomaciju čija bi uloga trebala rezultirati privlačenjem investicija i rastom izvoza.

Osvrnula se i na današnje priopćenje Stalnog arbitražnog suda u Den Haagu u kojem stoji da će odluka o teritorijalnom sporu vezano uz morsku granicu biti objavljena 29. lipnja, kazavši ta odluka za službeni Zagreb 'neće biti obvezujuća' te da su svi upoznati s našom pozicijom, kako u bilateralnim tako i multilateralnim forumima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:15