SIMPOZIJ U HAZU

ŠTO ZNAMO, A ŠTO NE ZNAMO O NOVOM KORONAVIRUSU? Covid-19 izvan živog organizma preživi čak 6 dana, od njega češće obolijevaju muškarci

 
Ilustracija
 YUAN ZHENG / Newscom / Profimedia

- Ugroza od Covida-19 je stvarnost i zato je nužna dobra organizacija u sprečavanju širenja bolesti koju ćemo postići maksimalnom koordinacijom među državama. Upravo je to dogovoreno na razini zemalja EU na nedavnom ministarskom sastanku. Mi smo u Hrvatskoj također pokrenuli međuresorsku suradnju i utvrdili mjere koje - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na jučerašnjem simpoziju “Novi koronavirus iz Kine” u HAZU.

Istaknuto je da o Covidu-19 još uvijek ima nepoznanica, poglavito o tome koliko bi mogla trajati ugroza, što je sve moglo biti uzrok širenja te o načinima prijenosa.

- Bolesti su nerijetko mijenjale svijet, a koronavirusi su treći put u posljednjih dvadesetak godina imali pogubno djelovanje. Dovoljno je sjetiti se SARS-a ili MERS-a, a tome sad treba dodati i Covid-19 - rekla je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”.

Dodala je da je zasad smrtnost od ovog novog koronavirusa od 2 do 4 posto, odnosno značajno manja nego od SARS-a. Upozoreno je na činjenicu da je ipak većina oboljelih, odnosno do jučer njih 59.865, u Kini, a 465 izvan te zemlje. Većina oboljelih ima blaži oblik bolesti, a njih od 20 do 30 posto tešku bolest.

- Češće obolijevaju muškarci, a ugroženi su i zdravstveni djelatnici koji liječe oboljele od Covida-19 - rekao je epidemiolog dr. Bernard Kaić. Dodaje da zasad nema dokaza da bi se virus mogao širiti preko poštanskih pošiljki koje, primjerice, stižu iz Kine.

Naime, stručnjaci kažu da bi virus mogao preživjeti od pet do šest dana na “neživim površinama” uz idealnu sobnu temperaturu, ali ni za jedan virus dosad nije utvrđeno da se proširio na takav način. Da je to moguće, Covid-19 sigurno bi imao šire razmjere u cijelom svijetu, a ne samo u Kini, tvrde stručnjaci.

- Kod većine pacijenta bolest prolazi u roku od tjedan dana - rekao je dr. Rok Čivljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:10