ŽALE SE NA DAMPING

STRABAG NIJE USPIO ZAUSTAVITI GRADNJU PELJEŠKOG Upravni sud na dan kad je potpisan ugovor s Kinezima odbio izdati privremenu mjeru o obustavi radova

Dragan Pavelić, direktor Strabaga za Jugoistočnu Europu
 CROPIX

Nakon što je austrijski Strabag pokrenuo spor pred Upravnim sudom zbog odluke da se projekt gradnje Pelješkog mosta dodijeli kineskom konzorciju, tražeći pritom da se izda privremena mjera kojim bi se do okončanja spora obustavila gradnja, u četvrtak je objavljeno da je takav Strabagov prijedlog odbijen.

Prema informacijama Državne komisije za javne nabave, Upravni sud je u ponedjeljak, isti dan kada je potpisan ugovor s Kinezima, odbio Strabagov prijedlog o izdavanju privremene mjere, što znači da sve radnje u procesu izgradnje mosta mogu ići svojim tokom.

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova. Uz ostalo, smetalo im je i što naručitelj, Hrvatske ceste, nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća. Austrijska je tvrtka navodila i kako se pretpostavlja da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore, kao i da se kineske vlasti putem gradnje Pelješkog mosta žele lakše "probiti" tržište Europske unije, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

Osim pokretanja upravnog spora, najavili su da će se obratiti i Europskoj komisiji, koja je odobrila sufinanciranje dijela projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:57