EPIDEMIJA

STRAH ZBOG STANOVNIŠTVA U NAJZATVORENIJOJ ZEMLJI SVIJETA Nacionalna televizija objavljuje sulude priloge, zdravstvena zaštita je nikakva

 
 AFP

Kako broj zaraženih koronavirusom u Južnoj Koreji raste, pažnja svjetske javnosti okreće se njihovim siromašnim sjevernim susjedima koji će se s potencijalnom zarazom morati nositi sami.

Sjevernu Koreju se smatra jako ranjivom na epidemije jer njihov zdravstveni sustav nije adekvatno opremljen za borbu protiv takve zaraze.

Zasada, vlasti Sjeverne Koreje tvrde da nema ni jednog slučaja zaraze virusom Covid-19, no neki analitičari sumnjaju u točnost te informacije.

Stručnjaci kažu da bi epidemija u Sjevernoj Koreji imala vrlo teške posljedice jer je stanovništvo već sada pothranjeno i lošeg zdravstvenog stanja.

Što Sjevernokoreanci znaju o virusu?

Sjeverna Koreja je vrlo iscrpno izvještavala svoje stanovništvo o potrebi da se spriječi zaraza, opisujući borbu protiv virusa 'pitanjem nacionalne sigurnosti' koje zahrijeva 'revolucionarne mjere'.

Državni mediji više su puta naglasili da u zemlji nema zaraženih, no da se svejedno ne treba previše opuštati.

Informacije se plasiraju gotovo svakoga dana, a poduzimaju se i svi potrebni koraci protiv širenja koronavirusa kao i upozorava stanovništvo na potrebu pojačane higijene.

Sjeverna Koreja uvela je karantenu za strance

Stalno se objavljuju fotografije zdravstvenih radnika koji dezinficiraju javne prostore i educiraju ljude o simptomima bolesti.

Premijer Kim Jae Ryong snimljen je sa zaštitnom maskom dok predvodi 'antiepidemijske' napore. Također, iscrpno se izvještava o širenju virusa u Kini i ostatku svijeta.

Državna televizija KCTV svakodnevno objavljuje koji se sve napori poduzimaju kako bi se spriječila epidemija, a čak se emitira i posebna smisija 'Zaustavimo novi koronavirus'.

Mediji Sjeverne Koreje objavljuju i neke neprovjerene medicinske tvrdnje. Propagandni internetski portal Sogwang tako je objavio da koronavirus uspješno liječi čičak te reklamire proizvode od te biljke.

Sjeverna Koreja tvrdi da je njihov zdravstveni sustav na svjetskoj razini. No međunarodni stručnjaci kažu da to nipošto nije istina te da neke bolnice nemaju čak ni struje i tekuće vode.

Izvan Pyongynga praktički nema adekvatnih zdravstvenih ustanova te se opravdano sumnja da je virus vać prisutan u ruralnim područjima, no nije detektiran.

U teoriji, Sjeverna Koreja svojim građanima omogućuje univerzalnu zdravstvenu zaštitu, no u praksi sistem favorizira samo bogatu elitu.

Jedan od prebjega iz Sjeverne Koreje, Tae-il Shim, kazao je da je stanovništvo imalo bolju zdravstvenu zaštitu u sedamdesetim i osamdesetim godinama pod vlašću Kim Il-Sunga, osnivača nacije.

'Nespremnost Sjeverne Koreje da se nosi s epidemijom mogla bi potkopati režim i prouzročiti unutarnju nestabilnost', kazao je za NK News.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on February 15, 2020 shows people in protective suits spraying disinfectant at an undisclosed location in North Korea, amid concerns of the COVID-19 coronavirus outbreak. - The death toll from China's new coronavirus epidemic jumped past 1,500 on February 15 but new infections fell following a mid-week surge caused by a change in the way cases are counted. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

2019. godine Sjeverna Koreja je, prema Globalnom sigurnosno-zdravstvenom indeksu kojeg objavljuje Sveučilište John Hopkins, proglašena jednom od najgorih zemalja kad je u pitanju spremnost za epidemiju.

Postoje sumnje i u pogledu sposobnosti Sjeverne Koreje da uopće testira ljude na virus, iako državni mediji tvrde tamošnje tvornice proizvode opremu za testiranje te zaštitne maske i odijela.

Nadalje, sankcije nametnute toj zemlji, otežavaju Sjevernoj Koreji pristup naprednijoj medicinskoj opremi.

Čak je i Kim Jong-un priznao prošle godine da je kvalitetna medicinska oprema zemlji 'jako potrebna'.

Koje je mjere poduzela Sjeverna Koreja?

Sjeverna Koreja je prijetnju koronavoirusom proglasila 'nacionalnom ugrozom' te poduzela drastične mjere.

Među prvim mjerama bilo je zatvaranje granice s Kinom što je privremeno zaustavilo sav turizam. Također, otkazali su avionske letove i željezničke pravce prema Kini i Rusiji.

Svi stranci koji dolaze u zemlju, prvo moraju od 15 do 30 dana u karantenu, a restrikcijama su izloženi čak i humanitarni djelatnici i međunarodne zdravstvene organizacije.

Nedavno, Sjeverna Koreja je odbila zahtjev Velike Britanije da pusti Britance zadržane u karanteni.

Osim toga, naređeno je i kremiranje svih mrtvih iako ih se inače normalno sahranjuje, a zabranjeno je ili jako ograničeno javno okupljanje i to na čitavih mjesec dana.

Vlada je čak nešto medicinske opreme poslala Kini - što je neuobičajen potez jer pomoć obično ide u suprotnom smjeru.

Kakav utjecaj ima virus?

Sjeverna Koreja uvelike ovisi o trgovini s Kinom - čak 90 posto međunarodne razmjene upravo je s tom zemljom - pa će zatvaranje granica imati kratkoročne, ali vrlo ozbiljne posljednice.

Mreža sjevernokorejskih krijumčara koji operiraju dož granice s Kinom, također će biti pogođena, kao i privatni trgovci koji pod Kim Jong-unom dobro posluju.

Nadalje, plan Sjeverne Koreje da zaradi na stranom turizmu - koji nije pod međunarodnim sankcijama - sad je u opasnosti. Otkazan je i Pyongyang maraton.

Osim ekonomije, i diplomatski poslovi su trenutno zaustavljeni.

This undated picture released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on February 15, 2020 shows people in protective suits spraying disinfectant at an undisclosed location in North Korea, amid concerns of the COVID-19 coronavirus outbreak. - The death toll from China's new coronavirus epidemic jumped past 1,500 on February 15 but new infections fell following a mid-week surge caused by a change in the way cases are counted. (Photo by STR / KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Zbog mjera karantene niti strane ambasade u Pyongyangu ne mogu obavljati svoje uobičajene dužnosti, kazao je ruski ambasador za rusku agenciju TASS.

Neki sugeriraju i da je zbog straha od virusa svoje obaveze smanjio i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

Kako se Sjeverna Koreja u prošlosti nosila sa zdravstvenim ugrozama?

Odgovor Sjeverne Koreje na epidemiju ebole 2014. i epidemiju SARS-a ranih dvijetisućitih, bio je mnogo suzdržaniji nego na najnoviju epidemiju virusa Covid-19.

Zemlja je o eboli izvijestila prilično kasno kad je bolest već uzela maha u zapadnoj Africi.

Tad su zabranili sve posjete stranih turista, kao i odlazak svojih državljana u inozemstvo. Svi stranci koji su ipak došli u zemlju, prvo su morali proći 21-dnevni liječnički nadzor.

Tijekom epidemije SARS-a, Sjeverna Koreja nije posve zatvorila granicu s Kinom i zabranila putovanja u žarišta bolesti.

Svi letovi prema Pekingu bili su obustavljeni na mjesec dana, a za ulazak u zemlju moralo se tražiti posebno dopuštenje. Oni koji su dolazili iz SARS-om pogođenih područja, morali su biti u karanteni 10 dana.

Što se tiče gripe H1N1 iz 2001., Sjeverna Koreja je tek mjesec dana nakon epidemije objavila da je zaraženo devet njezinih državljana.

'Način na koji se Sjeverna Koreja nosi s epidemojom je neuobičajeno aktivan u usporedbi s prijašnjim zarazama', kazao je Minyoung Lee, politički analitičar NK Newsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:41