BEZ NASTAVE DO DALJNJEG

SINDIKATI OBRAZOVANJA MIJENJAJU TAKTIKU Kreće štrajk u cijeloj Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva

 
 Boris Kovačev/Cropix / Facebook

- Štrajk iz cirkularnog prelazi u frontalni, što znači da će se od utorka štrajkati u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj svaki dan, sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva. Promjena taktike znači da naš pritisak jača, želja nam je Vladu privoljeti na ustupak - potvrdio je u ponedjeljak navečer za Jutarnji list Željko Stipić, lider sindikata Preporod.

Sindikalni čelnici odlučili su zaoštriti borbu za povećanje plaća učitelja nakon što su prošli tjedan odbili Vladinu ponudu. Sindikati traže povećanje učiteljskih plaća uvećanjem koeficijenata složenosti njihova posla za 6,11 posto, a Vlada im je ponudila povećanje koeficijenta od samo dva posto, i to tek od 1. srpnja iduće godine, ako do tada Vlada ne donese uredbu koja bi riješila pitanja koeficijenata za sva radna mjesta u cijelom javnom sektoru.

Odluka o početku totalnog štrajka - u svim školama, u svim županijama, svaki dan, sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva - donesena je u ponedjeljak na sjednici Središnjeg odbora Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Velikog vijeća Sindikata hrvatskih učitelja, nakon što je među članovima tih sindikata provedeno referendumsko izjašnjavanje o Vladinoj ponudi.

Neslužbeno doznajemo kako je oko 95 posto članova sindikata odbilo Vladinu ponudu o povećanju koeficijenata za samo dva posto, i to tek u drugoj polovici iduće godine.

- Naša odluka znači da će se od utorka štrajkati u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj svaki dan - poručili su za Jutarnji list iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

I dok su neke škole već na svojim web stranicama ili preko svojih računa na društvenim mrežama već najavile da će se od utorka štrajkati svaki dan, ostale osnovne i srednje škole na svojim stranicama u ponedjeljak su još uvijek držale obavijest samo o štrajku najavljenom za utorak.

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić kaže kako je Vlada suviše olako pristupila problemu i pregovorima o povećanju plaća u osnovnim i srednjim školama.

- Cijeli prošli tjedan prošao je u najavi novih konzultacija (između ministara i sindikata) do kojih na kraju nije došlo. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prvo je bila u Bruxellesu, pa je išla u Vodice… Vlada previše olako prihvaća činjenicu da se svaki dan u štrajku izgubi 200 tisuća radnih sati, odnosno 30 milijuna kuna - rekao je Željko Stipić.

Prilikom izjašnjavanja o Vladinoj ponudi o povećanju koeficijenata za (samo) dva posto, tvrdi, više od 92 posto članova njegovog sindikata tu je ponudu odbilo. Takav rezultat sugerira kako članovi sindikata dominantnom većinom podržavaju odluku da se od utorka sindikalna taktika zaoštrava prelaskom iz cirkularnog štrajka (svaki dan u nekoliko županija) u potpuni - štrajk u cijeloj zemlji, u svim školama.

- Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi kako ne pristajemo na prijetnje te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene. Ako i dalje budemo jedinstveni i odlučni, Vlada će biti primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenje - poručili su u ponedjeljak iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Također, najavili su sindikalne akcije za vrijeme trajanja kongresa Europske pučke stranke koji se iduća dva dana održava u Zagrebu.

Sindikat hrvatskih učitelja najavio je u ponedjeljak i novi veliki prosvjed koji će se održati u Zagrebu 25. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:20