OBUSTAVA RADA

ŠTRAJK RADNIKA TIBO-a SE NASTAVLJA Uskoro isplata jedne zaostale plaće, zaposlenici potražuju još dvije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.06.2015. u 22:44

Silvano Ježina/Novi list/Cropix

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) objavio je u srijedu da je tvrtka 3. maj TIBO naplatila potraživanje od Brodtrogira, čime su se stekli uvjeti za isplatu plaća radnicima te tvrtke.

"Nakon prošlotjednog potpisanog ugovora o prodaji društva 3. maj MID-motori i dizalice društvu Uljanik, danas je, uz veliko zalaganje DUUDI-a i CERP-a, naplaćeno potraživanje društva TIBO od Brodotrogira", navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama DUUDI-ja.

Napominjući kako je riječ o jednom od nekoliko nenaplaćenih potraživanja tog društva, iz DUUDI-ja ističu kako su se, ipak, kroz naplaćeno potraživanje stekli uvjeti za isplatu plaća radnicima društva 3. maj TIBO.

"Naglašavamo kako se plaće isplaćuju bez državnih posudbi, a koje bi bile tretirane kao nedozvoljene potpore", zaključuje se u priopćenju.

Radnici matuljske Tvornica brodske i industrijske opreme (TIBO) prošli su utorak, 16. lipnja počeli štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače.

Kako je tada istaknuo povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača štrajkački odbor traži isplatu dviju zaostalih plaća i potom nastavak redovne isplate plaća jednom mjesečno. Sindikat je također zatražio da se u Centru za restruktuiranje i prodaju (CERP), koji je u ime Vlade preuzeo postupak preustroja i privatizacije TIBO-a, napokon počnu provoditi obveze prema TIBO-u koje je na sebe preuzela Vlada. CERP bi, kako su rekli predstavnici sindikata, trebao dokapitalizirati poduzeće, financirati preustroj i osigurati redovnu isplatu plaća dok se tvornica ne privatizira.

Prema prošli tjedan iznijetim podacima, TIBO ima 3,5 milijuna nenaplaćenih potraživanja za obavljene poslove, što bi bilo dovoljno za isplatu svih zaostalih plaća, a 85 radnika već je na proljeće štrajkalo zbog neisplaćenih plaća.

TIBO i Tvornica motora i dizalica (MID) izdvojeni su iz Brodograđevne industrije 3. maj u postupku privatizacije te je upravljanje nad njima preuzela država, dok je Brodogradilište 3. maj postalo dio Uljanik grupe.

Prošli je tjedan, 18. lipnja potpisan ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. maj MID između CERP-a i Uljanika, čime je pulski Uljanik postao vlasnik 100 posto temeljnog kapitala društva MID-a.

Štrajk se nastavlja do ispunjenja temeljnog zahtjeva

Sindikalni povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u matuljskoj tvornici "3. maj" TIBO (Tvornica brodske i industrijske opreme) Rajko Kutlača potvrdio je za Hinu da je dobio informaciju o naplati tražbina TIBO-a od Brodotrogira, ističući da će to biti dovoljno za isplatu jedne plaće te da će se štrajk nastaviti dok se ne ispuni temeljni zahtjev štrajkaša, a to je isplata dviju zaostalih plaća.

Po njegovim riječima, dogovoreno je da TIBO Brodotrogiru isporuči dovršeni proizvod, a Brodotrogir će isplatiti oko 700.000 kuna tražbina. Sindikat, uz isplatu dviju zaostalih plaća, traži da se nakon toga redovito nastavi isplata plaća jedanput na mjesec kako bi radnici prekinuli štrajk.

Osim Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, u TIBO-u djeluje i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat.

Izdvajamo