DOBRODOŠLI U EUROPSKU UNIJU

Strani mediji o referendumu: Hrvatska se vraća u Europu gdje joj je po njenoj povijesti i kulturi mjesto

Mediji navode kako slab odaziv birača poručuje da Hrvati još uvijek nemaju povjerenja prema EU-u
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Hrvati su iskazali snažnu podršku ulasku zemlje u Europsku uniju čak i unatoč gospodarskoj krizi koja potresa eurozonu, pišu svjetski mediji komentirajući rezultate nedjeljnog referenduma na kojima su se građani sa 67 posto glasova 'za' izjasnili za priključenje EU-u. Hrvatska će tako 1. srpnja 2013. postati 28. punopravnom članicom Unije.

Britanski The Guardian navodi kako će 'Hrvatska, ako ne bude trzavica u posljednji tren, iduće godine u srpnju postati 28. članica EU-a, čime će biti simbolizirano raskidanje s Balkanom i bivšom Jugoslavijom te snažno usidrenje u europsku maticu'.

- Unatoč tomu što je EU na svojim najnižim granama, vodećim hrvatskim političarima laknulo je jer zemlja prelazi prag Unije prije no što se njezina vrata zatvore za daljnje širenje - ističe Guardian te dodaje kako bi negativan rezultat referenduma bio proglašen 'katastrofom' koja bi Hrvatsku gurnula 'natrag u balkansku kaljužu'.

Austrijski Kleine Zeitung podsjeća da je Hrvatska, nakon Slovenije, druga bivša jugoslavenska republika koja se vraća u središte Europe 'gdje joj je po njenoj povijesti i kulturi oduvijek mjesto'.

- Činjenica da zemlje koje su se prije ne tako mnogo vremena u krvavom ratu izborile za svoju nezavisnost danas zajedničku mirnu budućnost sa svojim nekadašnjim neprijateljima traže pod krovom još većeg saveza država, može se smatrati posebnom poukom iz povijesti - piše KZ.

Die Presse navodi kako je 'Hrvatska odabrala europski put', ali i da slab odaziv birača poručuje kako Hrvati još uvijek nemaju povjerenja prema EU-u.

- Pristup Europskoj uniji podržale su sve relevantne političke stranke u zemlji, pa čak i one koje se smatraju nacionalističkima, poput HDSSB-a ratnog zločinca Branimira Glavaša kao i utjecajna Katolička crkva, dok je samo je Stranka prava bila protiv pristupa - zaključuje austrijski dnevnik.

'Le Monde' piše kako je Hrvatska u šest godina, vrlo teških u smislu gospodarstva i povjerenja u domaće političare, uspjela uskladiti svoje zakonodavstvo s europskim zakonima. Francuske novine ističu kako najviše problema Hrvatskoj stvara i dalje stvara Slovenija, prva od šest nekadašnjih jugoslavenskih republika koja je pristupila EU-u 2004., podsjećajući na spor oko Piranskog zaljeva.

Američki The Washington Times slab odaziv Hrvata na referendum vidi kao znak da je 'blok od 27 država izgubio privlačnost među državama aspirantima'.

- Oni koji su za EU rekli su da će njihovo problematično gospodarstvo opterećeno recesijom, vanjskim dugom od 67 milijardi eura i stopom nezaposlenosti od 17 posto oživjeti zbog pristupanja širem europskom tržištu i zbog mogućnosti za zapošljavanje koje će članstvo donijeti - piše WT o očekivanjima Hrvata.

Međutim, podsjeća i na protivnike ulaska u Uniju koji su naveli kako će 'Hrvatska samo izgubiti svoj suverenitet i nacionalni identitet za koji se borila u ratu za neovisnost od Jugoslavije tijekom 1990-ih'.

The Irish Times piše da je pozitivan rezultat referenduma 'umirio strahove u Bruxellesu', ali i u političkoj eliti u Hrvatskoj.

- Hrvatska neće izgubiti svoju neovisnost ili nacionalne resurse, niti će njome upravljati EU - zaključuje IT citirajući riječi hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:04