PORAZ KUKURIKU KOALICIJE

STRANI MEDIJI 'Rezultati su zadnje upozorenje premijeru Milanoviću. Mora promijeniti način na koji vodi državu'

 CROPIX

ZAGREB - Mediji u regiji izvješćuju u ponedjeljak o rezultatima hrvatskih izbora za europski parlament ističući, zasad bez detaljnijih analiza i komentara, pobjedu HDZ-a i desne političke opcije, prenose također naglaske hrvatskih medija da su rezultati upozorenje vladajućem SDP-u i premijeru Zoranu Milanoviću, a posebice ističu uspjeh stranke OraH Mirele Holy.

Slovenski mediji prenijeli su dosta opsežno rezultate izbora za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu ističući da je najviše glasova i mandata dobio HDZ, dok je SDP zabilježio lošiji rezultat, ali o tome još ne objavljuju posebne komentare.

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da su HDZ i desnica ponovili uspjeh s europskih izbora prije godinu dana te da je vladajuća Kukuriku koalicija na izborima zadržala prednost u samo 4 od 16 županija, pri čemu je HDZ pobijedio i u Zagrebu.

Prenoseći političke komentare u vezi izbora iz hrvatskih medija, STA navodi da su rezultati zadnje upozorenje premijeru Milanoviću da mora promijeniti način na koji njegova vlada vodi državu te da je premijerova dodatna poteškoća što su njegovi "takmaci na ljevici" Tonino Picula i Mirela Holy osvojili euromandate te su zahvaljujući preferencijalnim glasovima zapravo "pravi pobjednici" ovih izbora.

Unatoč porazu, Kukuriku koalicija i SDP kao neutemeljene odbijaju zahtjeve za održavanje prijevremenih izbora, navodi STA.

Rezultate europarlamentarnih izbora u Hrvatskoj spominje i ljubljansko "Delo" koje ocjenjuje da su izbornom rezultatu SDP-a naškodili "korupcijski skandali" do kojih je u stranci dolazilo u zadnje vrijeme te da se HDZ, koji je bio opterećen reputacijom koruptivne stranke zbog ranijeg predsjednika stranke Ive Sanadera, "očito oporavlja" iako je sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kako se navodi, po anketama najnepopularniji hrvatski političar.

Portal slovenskog Telekoma navodi da je osvojeni mandat za stranku OraH Mirele Holy pravo iznenađenje izbora, jer je njena stranačka lista osvojila zavidan broj glasova iako je nova na političkoj sceni. Ta stranka je članica europske grupacije Zelenih, a tek nedavno je osnovana pa njen uspjeh pokazuje da su hrvatski birači, za razliku od većine u europskim državama koji su se dobrim dijelom "okrenuli" desnim i lijevim ekstremnim strankama ili euroskepticima, iznenada "otkrili" preferencije prema ekološkim pokretima i zelenim strankama, navodi portal.

Mediji u Bosni i Hercegovini su nakon europskih izbora u ponedjeljak u prvi plan istaknuli napredak desničarskih skupina, radikala i ekstremista, dok su tek prenijeli agencijske vijesti o zaokretu u Hrvatskoj u korist desne koalicije koju predvodi HDZ, kao i očekivanja vodećih hrvatskih političara iz BiH da bi ti izbori mogli biti pozitivni i za tu zemlju.

Federalna televizija (FTV) je u svojim prilozima objavila je u Hrvatskoj zabilježena vrlo slaba izlaznost od 25 posto upisanih birača. Pri tome se navodi da su u Europi u porastu po popularnosti desničari, radikali i ekstremisti, što je izazvalo zabrinjavajuće ocjene europskih dužnosnika.

S obzirom da su rezulati vrlo kasno objavljeni, tiskani mediji su naveli samo podatke o izlaznosti, kao i izjave dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata koji su jučer također glasovali na izborima. Oni ove izbore smatraju iznimno važnim.

"Ovo je iznimno pozitivna stvar za BiH, jer jača jedna europska svijest. Zahvaljujući hrvatskim zastupnicima potaknute su određene inicijative koje su bile od iznimne koristi za BiH, jer je slika ove zemlje jasnije prikazana u europskim institucijama", rekao je Bevanda kako ga citiraju mediji u Mostaru.

Sarajevsko "Oslobođenje" je u tiskanome izdanju navelo kako je na jučerašnjm izborima u Hrvatskoj zabilježen tek nešto malo bolji odziv nego godinu dana ranije, te da je kampanja za izbore protekla prošla bez zvučnih poruka i bila je potisnuta u drugi plan nakon katastrofalnih poplava na istoku zemlje.

Najutjecajniji internetski portal u BiH klix.ba objavio je kako se nitko od kandidata podrijetlom iz BiH nije uspio plasirati na izborima za Europski parlament navodeći primjer Željane Zovko, koja je bila na listi HDZ-a, a savjetnica je predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande.

Srbijanski mediji u ponedjeljak uglavnom izvješćuju o rezultatima izbora za europski parlament, zasad bez detaljnijih analiza, ali uz uopćene komentare u naslovima da je desnica pridobila veću potporu u većini zemalja Europske unije.

"Pobjeda desnog centra u Hrvatskoj i Sloveniji" konstatira Radiotelevizija Srbije i uz ostalo naglašava da europski izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin nije uspio osvojiti i svoj treći mandat, prenoseći i Kacinovu ocjenu da rezultat jučerašnjih izbora "predstavlja trenutak istine slovenske politike".

Navode se rezultati glasovanja u Hrvatskoj koji su oporbenom HDZ-u osigurali šest od 11 europarlamentaraca te da iz Slovenije stranke desnog centra šalju u europarlament čak pet od osam svojih zastupnika.

Mediji prenose i statistiku po kojoj je HDZ osvojila najviše glasova u Zagrebu, 16 županija i inozemstvu, a da je lista vladajuće koalicije uspjela pobijediti samo u četiri županije - Varaždinskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Međimurskoj.

Agencije izvješćuju i da će u europskom parlamentu sjediti i njemački neofašisti iz Nacionalne demokratske stranke (NPD) i naglašavaju d je riječ o "šokantnom razvoju događaja" jer se ta stranka "nikad ranije nije kvalificirala ni za ulazak u skupštinu Njemačke, a kamo li EU".

Mediji prenose i ocjenu predsjednice HNS-a i šefice hrvatske diplomacije i europskih poslova Vesne Pusić, koja je izjavila da su rezultati izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament "upozorenje birača vladi".

"Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje, nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svom poslu", istaknuli su srbijanski mediji izjavu Vesne Pusić, uz njenu ocjenu da će "u cijeloj Europi biti neobično važno u Europskom parlamentu zastupati jednu uravnoteženu europsku i proeuropsku politiku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:51