STRAVA

STRAVA U ŠTALI, A VLASNIK SE NE UZBUĐUJE Poznati TV voditelj ne brine što su mu konji gladni i žedni: 'Sve vam je to normalno...'

Vlasnik konja Josip Tuđa, voditelj s Jabuke TV, tvrdi da nema novca za kvalitetniju skrb o plemenitim životinjama
 Zagorje International

Na farmi vlasnika oroslavskog hipodroma i “Štalice” Josipa Tuđe uginulo je nekoliko konja, a tridesetak preostalih izgladnjelo je i žedno, bez veterinarske zaštite!

Tim su se upozorenjem i molbom za pomoć, potkrijepljenim fotografijama, lokalnim novinama Zagorje International javili zabrinuti stanovnici Oroslavja. Kako tvrde, riječ je o sportskim konjima koji su postali žrtve vlasnika poduzeća Oreh koje je u velikim financijskim problemima. Prema “listi srama” Porezne uprave, tvrde u tim novinama, dug tvrtke u stečaju je 635 tisuća kuna, a Tuđin osobni dug iznosi 3,6 milijuna kuna.

Pučki tribun

Bez obzira na sve to, vlasnik poduzeća, kažu, voli gostovati po lokalnim televizijama i glumiti pučkoga tribuna. Naime, Josip Tuđa zvani Joža javnosti je poznat i kao jedan od voditelja emisije “Groznica subotnje večeri”, koja se emitirala na Jabuci TV, a vodio je i zabave u svojoj “Štalici” te bio dio “Štalica benda”. Prije nekoliko godina u njegovoj “Štalici”, objektu koji je danas posve devastiran, nastupale su i vodeće estradne zvijezde, primjerice Miroslav Škoro, Jelena Rozga i Slavonske lole. Na pitanje što se dogodilo na njegovoj farmi, Tuđa je lakonski odgovorio kako u Africi umiru milijuni djece, a kod nas se pravi problem zbog nekoliko njegovih uginulih konja.

- Umiru ljudi, ugibaju i sve ostale životinje i sasvim je normalno da ugibaju i konji, naročito preko zime. Riječ je o najobičnijoj podvali jednog radnika, Milorada Brkića. On je fotografije konja objavio na Facebooku. To mi je hvala što sam mu dao posao. Osim toga, stalno me potkradao, zbog čega ga je privodila i policija - izjavio je Tuđa za Zagorje International. Prozvani Brkić rekao je pak da će Tuđa svakoga okriviti te da ga nije potkradao, jer hrane ionako nema pa nije ni imao što ukrasti. Kao bivši radnik, potvrdio je da su samo u veljači tri konja uginula zbog neishranjenosti i parazita.

Josip Tuđa priznao je kako je istina da ne hrani konje kako bi trebalo te da im zbog nedostatka novca ne može osigurati adekvatnu veterinarsku zaštitu.

Propali biznis

- Za razliku od ostalih uzgajivača konja - hladnokrvnjaka, posavca i lipicanaca - za ove sportske konje, američke kasače, ne dobiva se ni kuna poticaja. Za dva, tri tjedna nadam se da ću napraviti ogradu pa ću ih moći pustiti van na pašnjak - ustvrdio je za zagorski list. Tuđa je nekad imao sedamdesetak konja jer je htio na hipodromu napraviti kasački biznis. Nije uspio, a sada bi se htio riješiti preostalih konja, no nitko ih ne želi, čak ni besplatno. Kako tvrdi, nikome nisu zanimljivi ni za klanje.

Tuđa je na kraju zaključio kako je dobro što se piše o problemu koji imaju i drugi uzgajivači konja te da se o njima brine u skladu sa svojim financijskim mogućnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:53