ZANEMARIVANJE OBITELJI

STRAVIČAN SLUČAJ U PODRAVINI Bračni par sa sedmero djece živio u nemogućim uvjetima: kuća je bila prljava i puna smeća, djeca su spavala sjedećki...

 
 Boris Kovacev / CROPIX

Bračni par s područja Podravine, oboje 32-godišnjaci, na Općinskom sudu u Koprivnici optužen je za grubo zanemarivanje sedmero djece stare od jedne do 14 godina. Kako stoji u optužnici koprivničkih tužitelja, roditelji se terete da su “svjesni svojih roditeljskih dužnosti i obaveza i da svojim načinom života mogu utjecati na daljnji psihofizički razvoj maloljetne djece, često se odajući konzumaciji alkohola, nebrigom oko domaćinstva, neradom i besposličarenjem te neracionalnom trošenju novca doprinijeli da djeca odrastaju u izrazito ugrožavajućim uvjetima”, piše Podravski list.

Tužitelji su nakon provedene istrage utvrdili kako roditelji nisu vodili brigu o higijeni djece i prostora u kojem žive tako da je kuća bila prljava i puna smeća. Osim toga, nisu djeci osigurali osnovne životne potrebe. Djeca nisu imala krevet, borave u kući bez stolica, stola, kupaonice ni sanitarnog čvora. Dopustili su da djeca budu u prljavoj i neurednoj odjeći, prljavog tijela i neugodnog mirisa, a kako se navodi u optužnici, roditelji se nisu ni pridržavali uputa liječnika. Zbog svega jedno se njihovo dijete odalo alkoholu te je bježalo iz škole, ostali su se odavali skitnji, slabo se razvijali u školi te “bili skloni plačljivosti i razdražljivosti”.

Protiv roditelja kaznenu prijavu podnijela je koprivnička policija nakon što su im se obratili iz Centra za socijalnu skrb. U kaznenoj prijavi naveli su kako su roditelji grubo zanemarivali djecu premda su za njih dobivali 7000 kuna mjesečno socijalnih naknada i dječjeg doplatka. Kao svjedoci ispitani su djelatnici Centra za socijalnu skrb koji su bili u nadzoru te obitelji.

Dok su se ispitani supružnici branili kako policijske optužbe ne stoje i kako je sve u redu, djelatnici Centra za socijalnu skrb teško su ih teretili. Jedna je djelatnica koja je bila voditeljica mjere pojačanog nadzora u obitelji tako rekla kako je sve počelo nakon agresivnog ponašanja jednog djeteta u školi, no ona nije primijetila da otac konzumira alkohol. Rekla je kako je na njezin prijedlog otac počeo obavljati posao za nadnicu tako da su u kući kupili potrebne stvari. No, rekla je kako u kući nije bilo stolica, bilo je upitno gdje djeca spavaju, nije bilo sanitarnog čvora, kade ili druge posude za kupanje. Druga djelatnica Centra rekla je kako je upoznata da je jedno dijete pravilo probleme u školi i sukobljavalo se s nastavnicom. No, njezin je iskaz bio krajnje šokantan. Obišla je s kolegicama njihov dom i otkrila užas u kojem živi obitelj s djecom.

– Roditelji su bili pod utjecajem alkohola. Stanje u kući bilo je loše, sve je bilo neuredno, djeca su bila u prljavoj odjeći i higijenski zapuštenog tijela, a osjetio se i neugodan miris u kući. Djeca nisu spavala na krevetima već u sjedećem položaju na jednom kauču, a nisu imali niti pokrivače. U kući nema stolica, stolova ni sanitarnog čvora premda je obitelj raspolagala mjesečnim prihodima od 7000 kuna – posvjedočila je istražiteljima socijalna radnica.

Dodala je da su u Centru za socijalnu skrb prije donošenja mjere intenzivne stručne pomoći toj obitelji došli do saznanja da je dvoje djece zatečeno u noćnom izlasku, odavalo se sitnom kriminalu, a jedan je zatečen i u alkoholiziranom stanju.

– Nakon dobivenih podataka od škole, policije i liječnika, kao i terenskog obilaska, napravili smo procjenu sigurnosti i došli do zaključka da je razvojni rizik izrazito visok te da je roditeljima potrebno izreći mjeru intenzivne stručne pomoći i nadzora – zaključila je socijalna radnica.

Osim toga, u optužnici se navodi kako su roditelji i s liječnikom bili u učestalom sukobu. Zbog toga svega, zaključili su koprivnički tužitelji u optužnici, kako su istragom roditeljima potvrđeni svi elementi kaznenog djela povrede djetetovih prava. Proglasi li ih sud krivima, roditelji bi mogli završiti u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:30