ZAHUKTALA SE RASPRAVA

STRENJA LINIĆ ODGOVORILA FRLJIĆU 'Neosnovano me pokušava diskreditirati, ja sam uredno platila porez na stan koji spominje'

 Goran Mehkek / EPH

Zahuktao se sukob između intendanta riječkog nacionalnog kazališta Olivera Frljića i saborske zastupnice Mosta Ines Strenje Linić. Sve je počelo prozivkama zastupnika vladajuće koalicije u Saboru na račun Frljića u sklopu rasprave o financijskom izvješću javnih ustanova u kulturi.

Tada je i Strenja Linić najavila je da će saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu predložiti saslušanje Frljića, kako bi se vidjelo postoji li napredak u izvršavanju preporuka revizora:

- Ako nema značajnijeg iskoraka, a on je znao za negativno mišljenje i trend koji se nastavlja, treba razmišljati o novoj upravi kazališta - rekla je Strenja Linić.

Frljić je na prozivke odgovorio da je nova uprava riječkog HNK s njim na čelu na dužnost stupila 1. rujna 2014., a da se financijske dubioze odnose na prethodno razdoblje. Frljić je istaknuo da je njegova uprava, suprotno tvrdnjama zastupnice Strenje Linić, godinu i pol dana mandata potrošila na saniranje dugova i uklanjanje nepravilnosti koje je naslijedila, a s time je krenula i prije nalaza državne revizije. Uz to je zastupnicu Mosta i napao tvrdnjama da je godinama iznajmljivala stan riječkom HNK, od čega se financijski okoristila.

Strenja Linić je u večernjim satima na Facebooku reagirala na Frljićev 'kontranapad'. Njezin status prenosimo u cijelosti.

Reakciju Olivera Frljića i Marina Blaževića na moj legitiman zahtjev za objašnjenjem zašto je Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca jedino kazalište u Rijeci koje je dobilo negativan nalaz državne revizije smatram potpuno neprimjerenom. Naravno, znam od kada su oni na čelu ove kuće i da se nalaz državne revizije odnosi na 2013. godinu. Međutim, oporba je godinama bez uspjeha upozoravala Kazališno vijeće, Grad Rijeku i gradonačelnika Obersnela na brojne nepravilnosti u radu. Čak se i nužna zakonska obveza o usvajanju godišnjeg programskog i financijskog izvješća od strane Osnivača (u ovom slučaju Grada Rijeke) nije poštovala. Moja je jedina namjera bila ukazati Hrvatskom saboru i saborskome Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu, na nužnost provjere trenutnog stanja u HNK-u Ivana pl. Zajca kako bi se jasno pratilo postoji li napredak u izvršavanju preporuka revizora, što najbolje može trenutni intendant.

Iznimno me žalosti činjenica da je u javnoj komunikaciji u Hrvatskoj još uvijek najuvjerljiviji argument ad hominem, kojim se na potpuno neosnovan način pokušava diskreditirati neku javnu osobu. Upravo su to pokušali Frljić i Blažević optužujući me za dvosobni stan koji sam iznajmljivala kazalištu i na koji sam uredno platila porez. Kao saborska zastupnica i Riječanka, smatram da je nužno da se u javnom djelovanju uvijek zalažem za svoj grad i potičem njegov gospodarski, politički i kulturni boljitak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:51