KRIZA U KOALICIJI

ŠTROMAR PROTIV PLENKOVIĆEVOG ČOVJEKA 'On ne može biti vođa Kurikularne reforme! Hoćemo li izaći iz Vlade? To je hipotetsko pitanje'

 
Predrag Štromar
 Srdjan Vrančić / HANZA MEDIA

Ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade iz redova HNS-a, Predrag Štromar novinarima je izjavio da HNS čvrsto stoji pri stajalištu da državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Matko Glunčić ne može biti voditelj Ekspertne skupine za kurikularnu reformu, tj. nasljednik Borisa Jokića. Na Glunčićevu imenovanju na tu poziciju inzistira premijer Andrej Plenković. O toj temi su novinari Štromara pitali na konferenciji za novinare, koju je sazvao o temi legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

- Ako osoba (Matko Glunčić, op.a.) ne zadovoljava uvjete natječaja, ako ta osoba otvoreno govori protiv kurikularne reforme, ako lobira da se škola koju pohađaju njegova djeca ne uključi u eksperimentalnu fazu programa reforme, ako ta osoba radi protivno odlukama Vlade i prijedlozima Europske komisije koja je preporučila da se kurikuralna reforma odradi čim prije i što brže, onda HNS ne može nikako prihvatiti tu osobu.

Tako je Štromar odgovorio na novinarsko pitanje kakav je stav HNS-a prema Plenkovićevom inzistiranju da kontroverzni Glunčić dođe na čelo Ekspertne skupine za kurikularnu reformu, tj. postane nasljednik Borisa Jokića.

Štromar međutim nije želio decidirano odgovoriti hoće li HNS izaći iz vlade ako premijer ustraje u Glunčićevom imenovanju, ustvrdivši da je to hipotetsko pitanje. Razgovori o čelnom čovjeku Ekspertne skupine, kazao je, vode se i dalje i nema razloga za izlazak iz koalicije. Štromar je istaknuo kako je siguran da će koalicijski partneri postići dogovor.

"Reforma mora ići dalje. Mi smo ušli u ovu Vladu prije svega da provedemo reformu obrazovanja. Mi želimo provesti tu reformu i od nje nećemo odstupiti ni milimetra", dometnuo je.

Ministrica Blaženka Divjak, ustvrdio je, ima snažnu podršku HNS-a u provođenju kurikuralne reforme. Štomar smatra da je proteklih devet mjeseci na tom planu učinjeno puno. Istaknuo je kako od jeseni kreće eksperimentalni program kurikularne reforme u odabranom uzorku škola te prilično samouvjereno ustvrdio da će 2020. Hrvatska imati potpuno nov način obrazovanja.

Na izričito novinarsko pitanje je li koalicija HNS-a i HDZ-a zbog slučaja Glunčić u krizi, odgovorio je da krize nema.

Pupovac: Niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je u srijedu da je neophodno da se unutar koalicije postigne dogovor o pitanju tko će biti voditelj Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme te je poručio da niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen.

"Mislim da je neophodno da se unutar koalicije postigne dogovor o tako važnom pitanju kao što je nastavak reforme obrazovnog sustava. I mislim da je iznimno važno da se postigne konsenzus oko toga tko će biti prvi čovjek tijela radne skupine koja će nadzirati provođenje eksperimentalnog programa", kazao je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru na upit da prokomentira situaciju oko Glunčića.

Ustvrdio je da koalicija nije ugrožena zbog tog pitanja "jer još uvijek postoji program da se postigne dogovor oko toga".

"Sasvim sigurno da oko tako važne stvari kao što je reforma obrazovanja koalicija ne bi smjela biti ugrožena, a niti jedan čovjek nije vrijedan toga da zbog njega bilo koalicija, bilo proces reforme bude ugrožen", poručio je Pupovac.

Iako, kaže, zna ponešto o Glunčiću, nije želio komentirati misli li da je on prava osoba za voditelja ERS-a.

Upitan za koga misli da će prije popustiti - premijer Andrej Plenković ili ministrica Divjak, podsjetio je na narodnu izreku da "pametniji popušta", istaknuvši da "u ovom slučaju nije riječ o pameti, već o višim interesima Vlade, koalicije, a i nacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:17