OKRUGLI STOL

Stručnim skupom obilježena 60. obljetnica Instituta za turizam: Faza obnove starih hotela gotova, kreća faza gradnje novih

"Faza obnove starih hotela, između ostalog i onih uništenih u ratu, sada je pri kraju i mi upravo krećemo u novu fazu, a to je faza greenfield investiranja u objekte, za što već postoji mnoštvo projekata", najavio je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, gostujući na okruglom stolu na kojem je bio suočen s kritikama o nedostatku hotelskog smještaja te mogućnostima razvoja turizma.

Riječ je bila o panelu u povodu 60. obljetnice rada i postojanja Instituta za turizam, održanom jučer u hotelu Westin, a osim Matušića, na okruglom stolu pod nazivom "Jadranska Hrvatska - Trebamo li više" sudjelovao je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović te direktor Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije Joško Stella.

Jedna od tema bio je i "overturizam", pa je dubrovački gradonačelnik Franković istaknuo da je grad kojem je na čelu prestao biti primjer lošeg upravljanja destinacijom ograničivši broj kruzera, ali i uz pomoć novih nameta, od kojih će neki tek stupiti na snagu.

"Dubrovnik više nije negativni primjer, mi smo od 2017. godine do danas imali samo jednu gužvu unutar stare gradske jezgre, i to zbog nenajavljenog dolaska jednog kruzera", rekao je Franković i istaknuo da se smanjenje broja gostiju s kruzera nije negativno odrazilo na poslovanje grada, nego suprotno.

"Dapače, prihodi su sada veći jer je ljudima lakše konzumirati dodatne sadržaje kao što su muzeji, galerije i slično", napomenuo je Franković.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Staničić rekao da se ne slaže s tvrdnjom da na vrhuncu sezone više nema prostora za daljnji rast, ni kad su u pitanju turistički kapaciteti, a posebno ne po pitanju prihoda.

Uvodni govor održao je ravnatelj Instituta Damir Krešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:08