POPLAVA NA BUKOVAČKOJ

STRUČNJACI OTKRILI UZROK 'Maksimir pod vodom jer je cijevima prošao rok trajanja'

 Zeljko Puhovski / CROPIX

Prometni kolaps, deseci tramvaja stoje, voda i blato posvuda, motorist pada u duboku rupu s vodom, a ljutiti građani psujući u bradu ubrzanim koracima preskaču lokve u kojima je i desetak centimetara vode - tako je jučer izgledala Bukovačka cesta na dijelu od Maksimirske do Petrove ulice zbog puknuća cjevovoda magistralnog vodovoda u ranim jutarnjim satima.

- Došlo je do puknuća cjevovoda magistralnog vodovoda jutros oko 5 sati na Bukovačkoj. Štetu ne možemo sanirati a da ne zaustavimo promet, no sve bi se već danas do kraja dana trebalo normalizirati. Svi potrošači imaju redovnu vodoopskrbu - rekla je jučer Ana Glavan, glasnogovornica Vodoopskrbe i odvodnje.

Brza intervencija

Na teren su izašli dežurni službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, djelatnici Vodoopskrbe i odvodnje te Čistoće. Najopasniji trenutak bio je kada je voda, nakon što je tek počela šikljati, u potpunosti prekrila cestu pa je motorist, ignorirajući znakove policije o zabrani prometa, upao u rupu duboku 2,5 metara. Sve se to odvijalo pred kućom osamdesetdvogodišnje Marije Posavec koja je svjedočila nesreći. Ona vjeruje da bi se motorist utopio da ga zajedničkim snagama nisu izvukli policajac i vojnik jer mu je voda bila do grla. Zbunjenim građanima nije bilo jasno odakle dolazi tolika voda, no predsjednika Vijeća gradske četvrti Maksimir puknuće nije iznenadilo.

Zagreb, 010916.
Bukovacka.
Rano jutros doslo je do puknuca magistralnog vodovoda zbog cega je veci dio Bukovacke ulice bio poplavljen . Doslo je do prometnog kolapsa u tom dijelu grada.
Na fotografiji: skuter upao u rupu koja se otvorila nakon puknuca cijevi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

- To su cijevi od lijevanog željeza iz 1954. godine i došlo je do puknuća zbog dotrajalosti. I prije je bilo manjih puknuća po Bukovačkoj. Problem je što se takve cijevi nalaze posvuda, a Grad je jako malo ulagao u njihovo mijenjanje, za razliku od plinskih cijevi koje su promijenjene u većem dijelu grada - zaključio je Gačić. Za mišljenje o razlozima puknuća vodovodne cijevi na Bukovačkoj upitali smo direktora odjela montaže u tvrtki Monter - strojarska montaža Stjepana Novaka.

- Danas se postavljaju cijevi od čelika ili od lijevanog željeza s betonskom oblogom, napravljene naprednom tehnologijom u Francuskoj. Ako su vodovodne cijevi po Zagrebu postavljene 1954., tom je vodovodu svakako prošao rok trajanja. Okvirno, rok trajanja vodovodnih cijevi je od 30 do 50 godina. Ne znam detalje puknuća, no svaki pravi izvođač mora ga sanirati u jednom danu. Tada se sva radna snaga usmjeri na problem kako bi se što brže stanje normaliziralo - smatra Novak.

Bukovačka cesta je bila zatvorena za promet, a zbog smanjene protočnosti prometa u zoni raskrižja Maksimirske i Bukovačke ceste prometom su upravljali prometni policajci. Tijekom dana su se pojedini trakovi Bukovačke puštali u promet. No, ni brze reakcije nadležnih službi nisu mogle smiriti ljutite građane koji su kasnili na svoja odredišta. Uzrujana pedesetpetogodišnjakinja Blaženka Hunić iz Sesveta se uputila na pregled u KBC Rebro.

Zagreb, 010916.
Bukovacka.
Rano jutros doslo je do puknuca magistralnog vodovoda zbog cega je veci dio Bukovacke ulice bio poplavljen . Doslo je do prometnog kolapsa u tom dijelu grada.
Na fotografiji: skuter upao u rupu koja se otvorila nakon puknuca cijevi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Nesmetano do rebra

Na putovanje koje inače javnim prijevozom traje 40-ak minuta, jučer je potrošila dva sata. Šepajući je izbjegavala blato i ljutito vikala na sve radnike koje je zatekla po putu. Ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić smirivao je građane i rekao da su vozila Hitne pomoći cijelo vrijeme imala nesmetan pristup Centru za hitnu medicinu KBC-a Zagreb.

- Rebro nije ostalo bez vode jer bolnica ima trajnu opskrbu vodom preko magistralnog cjevovoda s trase Jordanovac - rekao je ravnatelj Ćorušić.

Nedavna obnova

Velika rupa u koju je upao motorist prokopana je na krajnjem desnom traku prema Petrovoj uz koju se nalazi drvored. Cjevovod magistralnog vodovoda prostire se ispod zelene površine Bukovačke ceste, stoga je uklonjeno nekoliko stabala. Bukovačka je prije dva mjeseca obnovljena za milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:02