GRACIOZNO STVORENJE

STRUČNJACI SA SPLITSKOG INSTITUTA O MORSKOM PSU SNIMLJENOM U DALMACIJI 'To definitivno jest morski pas kučak, njihova pojava je danas kuriozitet'

 
 Screenshot / Podvodni.hr

O morskom psu koji je uočen proteklog vikenda kod Makarske, a u utorak i u Korčulanskom kanalu, a čija je snimka preplavila domaće medije i društvene mreže te izazvala raspravu stručnjaka o kojoj se vrsti radi, oglasio se i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo.

Objavu s njihovog Facebooka prenosimo u cijelosti.

- Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu. Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post.

Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo.

Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu. Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike).

- Temeljem morfoloških obilježja jedinke na snimci sa sigurnošću se može utvrditi kako se radi o vrsti Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810). Uočljiva morfološka obilježja navedene vrste su: šiljata gubica; visoka dorzalna peraja, veće visine od bazne duljine; početak prve dorzalne peraje neposredno iza završetaka prsne peraje; izraženi greben na osnovici repne peraje; srpasta repna peraja te crna mrlja u osnovici prsnih peraja, napisali su na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:43