TEŠKA PRODAJA

STRUČNJACI UPOZORAVAJU 'Ako želite prodati nekretninu ovo nikako ne smijete činiti'

 CROPIX

Mnogi kupci nekretnina koji imaju osiguran novac za stan/kuću kao i onaj za njihovu eventualnu adaptaciju, teško uspijevaju naći dom po mjeri.

Naime, stručnjaci upozoravaju kako se nekretnine teško prodaju ne samo zbog činjenice da ih je na tržištu posljednjih godina previše nego i zato što njihovi vlasnici griješe u pristupu u prodaji.

Đorđe Balić, stalni sudski vještak i procjenitelj nekretnina s 46 godina radnog iskustva u ovome poslu, za Glas Slavonije kaže kako već sami oglasi za prodaju kuća i stanova odbijaju kupce jer njihov sadržaj samo im odmaže u nastojanju da prodaju nekretninu.

- Najčešća pogreška koju prodavatelji čine je da netom prije prodaje preboje prostorije i još ih oglašavaju kao 'svježe okrečene'. Prve reakcije potencijalnoga kupca na takvo što su 'sigurno nešto skriva čim je krečio', 'bez veze, ja bih tu volio neku drugu boju', 'zbog toga bezveznog krečenja je digao cijenu, a ja ću to ionako krečiti po svom'. Ponuda tipa 'namještaj ostavljam, odmah useljivo' u startu odbija velik broj kupaca jer tu rečenicu čitaju kao 'zašto bi se meni sviđao nečiji namještaj ili uređenje nekog prostora', te uočavaju namjeru da se trošak iznošenja namještaja koji ne treba prodavatelju nepristojno uvjetuje kupcu - objašnjava Balić.

Dodaje i kako treba oprezno pristupiti kupcu kada dođe pogledati nekretninu.

- Najgore što se može napraviti je pri obilasku sugerirati potencijalom kupcu kako adaptirati prostor. Savjeti tipa možete tu napraviti sobu, ako probijete stepenice i slični primjeri su kontraproduktivni. Onaj tko kupuje zna što želi, i u prostoru ili vidi potencijal ili ne vidi. Ovakvi savjeti prodavatelja sigurno ga neće nagovoriti na kupnju jer prodavatelj nije osoba koja može samo tako znati što kupac želi - kaže Balić za Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:55