NAJGORE JE PRED NAMA

Stručnjaci upozoravaju: Zbog snijega i leda u rijekama prijeti nam LEDENI PLIMNI VAL

Vlado Kos / Cropix

Dok su nabujale rijeke u Bugarskoj i Grčkoj već počele odnositi živote , uskoro će i ostatku Europe zaprijetiti velike poplave izazvane topljenjem snijega, kažu vodoprivredni stručnjaci.

I Hrvatskoj prijeti ta opasnost jer su mnoge rijeke već zaleđene, upozorava kapetan Velibor Gacik, direktor Dunavskog Lloyda , najveće hrvatske riječne brodarske tvrtke. Ističe da će, kad se naglo počne topiti snijeg, led krenuti rijekama. Na plićim mjestima i kod ušća nastat će velike ledene brane.

Kataklizmični prizori

- Te će brane zaustaviti protok vode u koritima, a zbog velike količine vode uzvodno od ledenih brana mogu nastati velike poplave. One su pogubne jer nastaju jako brzo, tako da na području Siska, na primjer, u roku od 24 sata vodostaj Kupe i Save može porasti čak osam metara. Kako je ta voda vrlo hladna, ljudi i životinje u poplavama zahvaćenom području bit će u životnoj opasnosti, mnogo većoj nego u poplavama prije godinu i pol - kaže Gacik.

- Vidjeli smo da ledolomci razbijaju led na Dravi, ali ne smije se dopustiti ni stvaranje leda od obale do obale na Kupi, Savi, Uni i ostalim rijekama - dodao je Gacik.

A Zoran Đuroković, šef osječkih Hrvatskih voda i vodeći hrvatski stručnjak za obranu od poplava, održao je članovima Stožera zaštite i spašavanja u Osjeku predavanje dok se na projektoru vrtio kataklizmičan videozapis jedne od najgorih i najtežih ledenih poplava u ovom dijelu Europe koja je u veljači i ožujku 1956. prouzročila katastrofu na Dunavu u Mađarskoj.

- Ledene poplave su najteže jer se zbog iznimno hladnog vremena ne može dežurati niti se vreće za obranu od poplave mogu slagati na primjeren način. Zato sada činimo sve kako bi se spriječio najgori scenarij - pojašnjavao im je Đuroković.

Najteže kod Aljmaša

Gledajući snimku moćne rijeke pretvorene u ogromnu, debelu santu leda koja se, kako ne bi porušila mostove, morala razbijati miniranjem i bombardiranjem, postaje jasno o čemu Đuroković govori.

- To je najgori scenarij koji se može dogoditi, ali vjerujem da se ovaj put to neće dogoditi jer smo na vrijeme reagirali i već danima ulažemo goleme napore kako bismo prvenstveno razbili led na Dravi prije nego što se zamrzne veća površina Dunava. No, moramo razrađivati i najcrnje scenarije kako bismo spremno odgovorili na izazove koje nam donosi priroda - rekao je Đuroković, koji je jučer proglasio redovne mjere obrane od leda za Dunav, a potom se zaputio u Sombor na sastanak i razrađivanje zajedničke strategije s kolegama iz Mađarske i Srbije.

Kako doznajemo, danas ili sutra u Hrvatsku će uploviti dva velika mađarska ledolomca, koji se već zagrijavaju u Baji i čekaju polazak u akciju, prvu nakon 30 godina.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Izdvajamo