VLADIMIR DUGALIĆ

Stručnjak za crkvena pitanja o Vatikanskoj banci i novcu koji se u nju slijeva

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 25.07.2017. u 21:10

Zagreb, 310516. Povodom proslave rodjendana grada Zagreba i svetkovine Majke Bozje od Kamenitih vrata odrzano je Euharistijsko slavlje u zagrebackoj katedrali. Na fotografiji: .
Foto: / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Kardinal Josip Bozanić

U jeku rasprave o tome otkud velika svota na računu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića u Vatikanskoj banci, stručnjak za crkvena pitanja s Bogoslovnog fakulteta u Đakovu Vladimir Dugalić za Dnevnik Nove TV pojasnio je što je Vatikanska banka, zašto se na njezine račune slijevaju veliki novci i kako to da je dio tog novca u posjedu Crkve u Hrvatskoj.

Dugalić je napomenuo kako Vatikanska banka zapravo ne postoji.

- To je fiktivno ime. Njezino pravo ime je Institut za crkvene i religiozne potrebe. Ona je čisto jedan operativni servis. Preko nje se isplaćuju plaće zaposlenicima u Vatikanu.

- Nadbiskup je građanin ove zemlje. Ako ima primanja može imati i ušteđevinu. Ništa neće biti protuzakonito. Zagrebačka nadbiskupija ima više od milijun vjernika i njezine su potrebe jako velike. Ako ima sredstva koja planira u nešto dugoročno ulagati, ne vidim što je tu sporno. Ako imate sjemenište, fakultet, to su velike institucije koje financirate, morate osigurati stabilnost i kontinuitet financiranja tih institucija. Uvijek morate imati zlatnu rezervu ako se nešto dogodi - požar, potres... Razboriti upravitelj uvijek vodi računa o tome da predvidi i neke teške situacije. Nitko taj novac neće sa sobom odnijeti u grob. Jedini zakonodavac u nadbiskupiji i jedini koji predstavlja nadbiskupiju je nadbiskup. To je novac nadbiskupije i ako se nešto nadbiskupu dogodi, zna se kome taj novac pripada. To je novac za redovno funkcioniranje jedne nadbiskupije - rekao je za Dnevnik Nove TV Dugalić te dodao da kao što je novac na računu u banci u Vatikanu, mogao bi biti i na nekom drugom.

Izdvajamo