IMA LI SPASA?

'STUBIŠTE SE CRNI OD KOMARACA, JUTROS SAM IH MORALA USISAVATI, ZIDOVI MI IZGLEDAJU KAO TAPETE' Osječani ne pamte ovakvu najezdu krvopija

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.06.2019. u 16:45

Osijek moj grad / Facebook

 

- U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; Stubište zgrade crni se od komaraca; Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca; Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći; Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu; Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru... Ovo su samo neki od komentara i statusa koje su ovih dana brojni Osječani objavili na društvenim mrežama, a kako bi posvjedočili svoje iskustvo s godinom koja je nakon neprestanih kiša, očekivano, donijela nevolje s komarcima, piše Glas Slavonije.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku radi sve u skladu s nalozima struke, točnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

- Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati - i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku. Za sve preporuke struke mi izdajemo naloge za tretiranje, ali problem nije Osijek, nego Kopački rit i općine u okolici Osijeka, koje ne rade ništa. Grad Osijek je jedan od rijetkih koji poduzima sve, sam sve financira i radi sve isključivo po zakonu kada su u pitanju komarci, komentirao je situaciju dogradonačelnik Boris Piližota.

Osijek moj grad / Facebook
 

Da izvor problema s komarcima u Osijeku nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo u općini Drada objašnjava i dr. sc. Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo.

- Budimo svjesni da je Osijek okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava, a nakon dužeg niza godina imamo poplavnu godinu i situaciju u kojoj će dok god ne presuše poplavna područja biti problema s komarcima. Tijekom utorka radimo novi monitoring i već tijekom večeri dajemo naloge za nova tretiranja tijekom utorka i srijede. Kod prošlog mjerenja najveća brojnost zabilježena je u Sarvašu, gde smo metodom čovjeka klopke izbrojali 126 uboda u 15 minuta. Osim što radimo monitoring odraslih komaraca, radimo i monitoring ličinki. Prošlog tjedna je od 20 mjernih postaja samo njih šest bilo suho, a izdali smo tretiranja za larvicidne tretmane Halaševa, stare Drave i Karašice. Treba znati da je Halaševo jednak izvor komaraca kao i Kopački rit, stoga tretiranja trebaju biti i u općinama oko Osijeka. Građanima možemo poručiti da se svakako dodatno zaštite repelentima koji odbijaju komarce. U slučaju da se ovakvo vrijeme nastavi, možemo očekivati isušivanje poplavnih područja, te smanjenje brojnosti komaraca od srpnja, objašnjava dr. sc. Brdarić.

Osijek, 290914.
Zbog nedavnih poplava i visokog vodostaja Drave pojavila se cetvrta generacija komaraca U Osijeku. Zbog velikog broja komaraca grad je odlucio provesti zaprasivanje sa zemlje toplotnim topovima sa vozila.
Na fotgrafiji: zaprasivanje komaraca u ulici Europske avenije.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix

Zaprašivanje komaraca u Osijeku, arhivska fotografija

A da unatoč preporukama tretiranja izvan Osijeka nema, potvrđuju i u gradskoj upravi.

- Oko grada Osijeka gotovo uopće ne tretiraju komarce. Tretmani i utrošeni novac u Osijeku znači da je kod nas u gradu brojnost manja i za 70 posto od one u okolnim općinama, ali nažalost i dalje previsoka. No treba pitati ljude u Kopačevu, Erdutu, Batini ili Petrijevcima kako žive. Da kod nas svi poštuju zakon, sve bi bilo u redu, ali samo šest jedinica lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji radi nešto po pitanju komaraca. Mi ne možemo biti šerifi i raditi protiv zakona. Izvođači po našem nalogu sami određuju intenzitet dimljenja jer imaju kontrolu rezultata. No, ako rezultati nisu zadovoljavajući, ZZJZ dostavi negativno mišljenje i Grad ne mora platiti takvo tretiranje, a tretman se ponavlja o trošku izvođača. Dakle, ovdje nikome nije u interesu da radi nešto na svoju ruku, a na štetu građana, ali problem je što komarci nisu samo osječki problem, zaključuje Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Grada Osijeka.

Već detektirane ličinke tigrastog komarca

U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca. “Još nismo pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali smo uzorkovali ličinke i kada se izlegnu u laboratoriju, moći ćemo objaviti njihovu prisutnost. Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, a riječ je o Japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila, naglašava dr.sc. Brdarić. Lani je u Hrvatskoj bolest zapadnog Nila laboratorijski potvrđena u u 50 osoba, a najveći broj oboljelih je zabilježen u Osječko-baranjskoj županiji.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo